Un altfel de „acasă" pentru unsprezece tineri din Timișoara

Data publicării:
acasa 1



Unsprezece tineri trăiesc în centrul ”Mama și Copilul" din Timişoara, care pentru ei a devenit ca o casă.
I-au trecut pragul atunci când erau numai de-o şchioapă, când au fost salvaţi din familii care nu le puteau asigura un trai decent. Narcisa este unul dintre ei. În cămin a început o viață nouă. Acum este studentă. A ales pedagogia specială pentru că, la rândul ei, să le poată oferi copiilor cu probleme macar o parte din sprijinul pe care l-a primit ea.

Fiecare tânăr de la Casa "Mama si Copilul" din Timisoara are povestea lui: "Am învățat să fiu într-un colectiv și să am mai mulți frați", "Cel mai mult îmi place că trăim ca o familie aici", "Mă simt bine vând în vedere că nu o să mai fiu aici la centru, pentru ca, anul acesta, este ultimul meu an".

Părinţi le sunt două măicuţe şi mai mulţi voluntari, oameni din Timişoara care s-au oferit să aibă grijă de ei.

"Pentru că întotdeauna, chiar dacă suntem adulți, avem ceva de învățat de la ceilalți din jurul nostru și copiii, de multe ori, ne pun în fața cu ceea ce suntem noi și ne ajută să ne maturizăm mai mult", spune sora Petronela.

Programul unei zile este la fel ca al altor tineri de vârsta lor. Dimineața merg la școală, iar în timpul liber ajută la treburile gospodăresti, în gradină și la bucătărie. Şi pentru că e vacanţă, cei mai mici dintre ei își pregătesc acum temele lăsate de profesori peste vară. Îi ajută Bogdan. E student la matematică și vine la centru ori de câte ori cifrele le dau bătăi de cap celor mici. Face voluntariat și a înțeles că secretul stă în a-i ajuta pe ceilalți: "Cu siguranță învăț foarte multe din această experiență. Cred ca este la fel ca lucrul cu orice copil de oriunde. Este destul de dificil, într-un fel, pentru mine să lucrez cu copii, dar intr-adevăr se văd rezultatele și atunci am dorința de a continua".

Şi deşi nu se au decât unii pe ceilalți, iar avutul lor sunt hainele şi patul în care visează în fiecare noapte la o familie, copiii de la centru se consideră norocoși, pentru că au primit şansa la o viaţă normală.

reporter: Maria Rohnean
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri