Sari la conținut

Un arădean a făcut prima tranzacţie în monedă virtuală. Şi-a vândut locuinţa pentru 55.000 de M - coin

Matei Dancea este unul dintre primii români care a investit în noua monedă virtuală M-coin, ce a apărut pe Internet la începutul acestui an. Casa, pe care a cumpărat-o, reprezintă primul bun din lumea reală tranzacţionat în această monedă, cotată acum la aproximativ 0,5 euro. Valoarea este de aproape 4 ori mai mare decât la începutul lui 2015.

"Valoarea va fi mult mai mare în viitor la aceste monede. Dar am vrut să o fac, pentru că efectiv este prima tranzacţie, cu această monedă, care s-a efectuat.", susţine cumpărătorul.

"Am încercat pe mai multe site-uri să promovez această casă, am promovat-o la valoarea de 54 de mii de euro la vânzare, am primit câteva oferte, dar cea mai interesantă şi cea mai de perspectivă mi s-a părut aceasta.", este de părere Gelu Roman, proprietarul care şi-a dat casa pe monede M - coin.

Deşi în Occident s-au mai făcut tranzacţii imobiliare în monede virtuale, pentru România acest lucru este o premieră. Una perfect legală şi din punct de vedere al impozitelor, având în vedere că vânzarea a fost supervizată de un notar.

"Din punct de vedere fiscal, acel impozit se va reţine la sursă de către notar şi se va vira la Administraţia Finanţelor Publice, în concluzie este o tranzacţie corectă din punct de vedere fiscal.", confirmă purtătorul de cuvânt al Administraţiei Finanţelor Publice din Arad, Călin Arusti.

În prezent M-coin are abia 2000 de utilizatori şi este folosită ca modalitate de plată exclusiv în mediul online. După lansarea oficială, ce va avea loc în Slovenia, la jumătatea lunii mai, moneda electronică va putea fi folosită asemenea predecesoarelor sale Bitcoin şi E-coin.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristi Kovacs