Un mic atelier, în luptă cu marii producători

Data publicării:
atelier jianu

Acum, printre produsele confecţionate cu multă migală şi imaginaţie, se numără obiecte din ceramică şi stică, ceasuri de perete şi mărţişoare. Iar faptul că clienţii apreciază tot mai mult creaţiile unicat, lucrate manual, îi dă speranţe proprietarului. 

Sticla și lutul sunt materialele cu care lucrează cei 15 angajați ai atelierului de manufactură din Deva. Lutul este produs și el manual, prin combinarea mai multor tipuri de argilă, după care este modelat de Francisc Ilyes. În vârstă de 64 de ani, bărbatul este singurul din județ care mai știe să folosească roata de olărit. 

„E greu, e greu de învățat, trebe ținut așa, că nu are voie să se miște mâna. Eu pot să fac orice, oală de sarmale, orice oală, cană...”, povestește Francisc Ilyes, meșter olar.

Piesele modelate de Francisc Ilyes ajung, apoi, la cei care le colorează și le împodobesc. 

„Imaginația ne ajută foarte mult la picturile abstracte, iar mâna ne ajută foarte mult să creăm un model cât mai aproape de adevăr, asta se întâmplă, și... să-ți placă”, explică Maria Pascu, una dintre angajatele atelierului.

„Nu este greu, te obișnuiești, inveți, trebuie să ai ceva și de la tine, dar este relativ simplu, deoarece repetăm, deși nu o să semene niciodată un obiect unul cu altul”, spune Claudia Delie, o altă angajată.

„Trebuie să venim mereu cu idei noi, și să găsim metode de lucru pentru a îmbunătăți mereu și a fi în pas cu moda”, susține și Larisa Baleț, un alt lucrător din cadrul atelierului.

Mărtișoarele sunt și ele pregătite deja pentru târgurile din luna martie. Peste 1.000 de obiecte ce vestesc venirea primăverii au fost deja confecționate, iar preţul de vânzare este de 3 lei bucata.

„Până ajunge la vânzare, mărțișorul făcut manual, trece prin mai multe etape. Sticla este tăiată, apoi este pictată și arsă la 780 de grade Celsius. După ce este scoasă din cuptor, sticla colorată este așezată pe un carton alb căruia i se atașează și șnurul alb roșu” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.

Cea mai mare provocare pentru micul atelier este nu doar să intre pe piață, ci să se impună în fața marilor producători și să își mențină, apoi, clienții. Nu de puține ori, angajații atelierului sunt cei care caută clienți.

„E chiar foarte greu, pentru că mereu trebuie să ne adaptăm la suișurile și coborâșurile care apar în viața de zi cu zi. Trebuie să facem niște eforturi creative, eforturi de imaginație, ca să putem să ne adaptăm”, adaugă Vladimir Jianu, patronul atelierului.

„În ultimii ani, lumea a devenit mult mai receptivă la lucrul manual și la lucrurile făcute aici, la noi, și s-a cam săturat de chinezisme. Mergem și căutăm noi clienți, ne ducem din oraș în oraș la tot felul de magazine, de suveniruri, de orice altceva și căutăm pur și simplu clienți”, completează Maria Pascu.

Micul atelier, deschis la începutul anilor ‘90, a produs, inițial, obiecte din porțelan. Proprietarul s-a reorientat apoi, iar în 2010 a accesat 120 de mii de euro, fonduri europene. Banii au fost folosiți pentru extinderea spațiului și pentru cumpărarea unui cuptor performant pentru ars ceramica. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri