Un pas înainte pentru cercetare

Data publicării:
planuri de viitor

Instituția de învățământ superior a accesat fondurile  ca să-i ajute pe tineri să își facă debutul în carieră, dar și ca să le creeze un mediu adecvat pentru cercetare.

Bogdan Irimie este doctorand la Informatică și a participat timp de  lună la un stagiu de cercetare la Imperial College din Londra. Tânărul lucrează într-un proiect științific la Universitatea de Vest din Timișoara, pe  un supercomputer  de  1 milion de euro, unic în Sud Estul Europei. Se ocupă de securizarea datelor din Cloud,iar acum lucrează la o aplicație care ar monitoriza acest lucru.

„Este o aplicație de  monitorizare a serviciilor și a securității în Cloud și a fost construită în cadrul unui proiect de cercetare. Experiența din Londra m-a ajutat să vin cu o nouă viziune și o noi direcții de cercetare pe care să le dezvolt mai apoi aici”, explică Bogdan Irimie, doctorand.

Din totalul de 139 de doctoranzi incluși în proiect, 69 sunt din Timișoara, restul fiind de la Universitatea București. 110 dintre ei au participat la stagii de cercetare în țări precum Germania, Austria, Anglia, Franța, Italia și Serbia, la universități recunoscute pentru activitățile de cercetare.

„Stagiul de practică l-am făcut în Germania, la Institutul de Cercetări Penale din Germania, din Freiburg. Am făcut cercetare pe referințe bibliografice, pentru că la noi nu prea avem acces la astfel de baze de date online”, spune un doctorand.

„Posibilitatea de a avea acces la Literatură în limba germană la Viena, în cazul meu, a fost de mare ajutor. Am putut consulta biblioteca universitară de la Viena. O colaborare este oricând bine venită, dar nu înseamnă că ste un imbold pentu mine de a pleca”, completează un altul.

„Cred că și aici dacă se dorește și se vrea cu adevărat se poate. Îmi doresc să ajung în mediul academic, să predau. Țin în acest moment un seminar”, povestește un alt tânăr.

Reprezentanții Universității de Vest din Timișoara susțin că prin schimbul de experiență și bursele oferite, tinerii sunt mai motivați să își continue cariera în cercetare, în România.

„Scopul proiectului a fost să le pezentăm cum se derulează activitatea de cercetare în străinătate, să își dezvolte abilitățile, să se întoarcă în România și să pună în practică ceea ce au văzut în alte țări”, precizează Sorina Păuțu, manager de proiect.        

Timp de șase luni, din iulie și până în decembrie, cei aproape 140 de cercetători au participat nu doar la vizite de studiu peste hotare, dar au făcut și schimb de experiență cu oameni de profil din străinătate.  În ultimii ani, 15.000 de cercetători care au părăsit România și s-au îndreptat spre centrele din străinătate. 

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri