Un spital din Arad: numai cei curajoşi pot intra în toalete şi la duşuri

Data publicării:
spital prima

Ca o clădire părăsită, lăsată în paragină. Aşa arată Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Arad. De la intrare, te întâmpină un miros greu de igrasie. Martori sunt pereţii umezi şi scorojiţi. În saloane, doar pacienţii trădează faptul că totuşi clădirea este folosită. În rest, mobila este veche de zeci de ani, iar timpul şi-a pus amprenta. Paturile, noptierele, scaunele şi mesele, toate metalice, sunt ruginite. Totuşi, bolnavii nu au de ales. Secţia este singura din judeţ: ”Dacă ești bolnav trebuie să stai că n-ai ce face”.

 
În plus, numai cei curajoşi pot intra în toalete şi la duşuri. În baie sunt aşezate băncuţe vechi şi putrezite. Faianţa este ciobită, iar pe alocuri lipseşte cu desăvârşire.

Reprezentantii spitalului recunosc nu s-a mai investit în reabilitarea secţiei şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru pacienţi de peste 30 de ani. Totuşi, există o scuză, spun autorităţile. Clădirile sunt revendicate de comunitatea germană din oraş.

 
”Spitalul Județean Arad, pe lângă faptul că își desfășoară activitatea în peste 20 de locatii, șase clădiri sunt retrocedate. Nu avem voie să facem absolut nicio investiție în aceste clădiri”, ne precizează Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

 
În fiecare zi, cel puţin 25 de pacienţi sunt internaţi aici. Cazul nu este singular în judeţ. Şi alte secţii ale aceluiaşi spital arată deplorabil, nu aduc deloc cu o unitate medicală. De trei ani Consiliul Judeţean a preluat spitalul. În tot acest timp, autorităţile au reuşit să achite datoriile de 10 milioane de lei şi să investească cinci milioane de euro în aparatură medicală. În plus, aleşii locali au în plan să obţină fonduri ca să contruiască de la zero întreaga secţie.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri