Unde-i lege, primarul vrea tocmeală

Data publicării:
lege robu

Robu a declarat că firmele care, în termen de 30 de zile nu se supun,  rămân fără autorizaţia de funcţionare emisă de primărie.   Mai mult, edilul șef spune că nici pe viitor nu va mai emite astfel de acte pentru cei care nu au documentaţia de la ISU, chiar dacă legal nici nu au nevoie

Potrivit unei hotărâri de Guvern numai anumite unități comerciale au nevoie de autorizația de la pompieri ca să funcționeze. De exemplu, clădirile cu funcțiuni mixte și destinația de comerț cu suprafața mai mare de 400 de metri pătrați sau cele de alimentație publică mai mari de 200 de metri pătrați.

Unități care au nevoie de autorizare

”(…) clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu funcţiuni mixte, având destinaţia de comerţ, producţie sau depozitare, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 400 mp (...) clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 mp;” - se arată în Hotărârea de Guvern, nr.1739-2006.

Acum, primarul Timișoarei Nicolae Robu, vrea ca toți comercianții din oraș să aibă aceste acte. Şi le dă şi un ultimatum:

„Am fixat un termen de 30 de zile pentru unităţile comerciale care au autorizaţie, dar care nu au acest acord, să obţină avizul, altminteri după 30 de zile se consideră nule de drept acordurile de funcţionare cu consecinţele de rigoare”

Avocaţii îi atrag şi atenţia primarului că îşi depăşeşte atribuţiile.

„Primarul nu poate să dea prin dispoziţie de primar o normativă prin care încalcă legea pentru că asta este un abuz de putere. Ideea este că tu nu poţi printr-un act normativ ierarhic inferior să schimbi o lege. Dacă întradevăr se vor da amenzi pentru asemenea încălcări riscă şţi nişte sancţiuni disciplinare pentru că  şi-a încălcat limita atribuţiilor sale. Şi ar putea risca chiar şi nişte  plângeri penale pentru abuz în serviciu”, explică Luminița Țundrea, avocat.

Declaraţiile primarului Timişoarei au atras imediat reacţii şi în mediul online. Pe pagina de Fabeook a edilului au apărut comentarii din partea unor oamenii de afaceri:

„Această măsură este luată din birou, fără consultarea oamenilor de afaceri care trăiesc în lumea reală. Este de înţeles intenţia de autoapărare după arestarea lui Piedone însă, domnule Nicolae Robu, ceea ce aţi decis nu poate fi pus în aplicare. (...) Spre exemplu, expertiza tehnică a clădirilor poate fi făcută acum de o singură persoană în tot judeţul, iar aceasta este ocupată până în februarie. Deci este imposibil să obţii avizul într-o lună. Nu mai luaţi hotărâri fără consultarea mediului de afaceri, căci sopul nostru, al tuturor, este de a face oraşul să funcţioneze mai bine”. 

Autorizaţia de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu poate fi emisă însă oricui o cere, atât timp cât legea nu o impune.

„Cei care nu au nevoie vor primi o negaţie din partea noastră. Asta înseamnă de asemenea, că ele trebuie să fie pregătite din punct de vedere al securităţii la incendiu”, spune sublocotenent Bogdan Mutu, purtătorul de cuvânt al ISU Banat.

Rămâne de văzut dacă primarul Nicolae Robu se va ţine de cuvânt şi îi va sancţiona, peste o lună, pe operatorii economici care nu au autorizaţie specială de la pompieri. 
 
Reporter: Caterina Ledrer
 
Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri