Universităţile străine, magnet pentru români. Cum reușesc să se descurce, acolo, tinerii de la noi

Data publicării:
solicitanti prima

Cristian Bobocea studiază la University College Utrecht, în Olanda. Pe lângă o programă mult mai aerisită, Cristian se bucură şi de multe oportunităţi profesionale pe care le oferă studiul în una din cele mai prestigioase unităţi de învăţământ superior din Europa. Este şi bursier, iar asta îl scuteşte de multe cheltuieli: ”Cred că oportunităţile de dezvoltare în carieră sunt mai mari aici.



De exemplu, aici, am făcut câteva internship-uri sau pot să lucrez în căminele studenţeşti pe lângă programul de studiu. Există chiar şi ocazia publicării lucrărilor sau prezentarea lucrărilor la conferinţe”.



Zoran Novacovici este un alt tânăr din Timişoara care după ce a terminat Liceul cu Program Sportiv Banatul, a plecat în Danemarca cu gândul să devină fotbalist. Nu a reuşit, dar nu s-a intors acasă. S-a înscris la facultate, iar acum este student în anul 3 la Marketing-Management. El ne mărturisește: „Am lucrat part-time și nu mi-e rușine să spun. Am lucrat într-un depozit. Așa am reușit să mă întrețin singur și să nu mai fiu nevoit să iau bani de la ai mei".

Un parcurs la care visează mulţi tineri din România. O parte dintre ei au umplut la Timişoara sala în care universitățile din Danemarca și Olanda şi-au prezentat ofertele de studiu: „M-am gândit la Anglia, Olanda sau Germania”, - Ce anume ai vrea să studiezi acolo? ”Științe Politice, științe sociale", „La master vreau să merg. Am terminat facultatea în România”, - Ce domeniu te interesează? ”Marketing în special”, - Vrei să rămâi acolo sau să te întorci?, ”Nu știu, probabil că nu o să mă întorc".

 

Iar universităţile din străinătate rămân o opţiune chiar dacă sistemul de predare este total diferit de cel din România: „Diferența asta constă în metodele de predare și în partea practică și în partea de aplicare a teoriei".

Şi alte lucruri fac universităţile de peste graniţă mai atractive. În Danemarca, de exemplu, studiile de licență și master sunt gratuite, iar din acest an tinerii originari din ţările Uniunii Europene primesc o bursă din partea statului în valoare de 720 de euro. Trebuie doar să demonstreze că lucrează legal în regim part-time.

 

„În momentul de față sunt câteva mii de studenți români care studiază în aceste țări. Tendința este de creștere. Foarte mulți studenți care sunt deja acolo povestesc celor rămași acasă despre plusurile acestor sisteme educaționale și de la an la an procesăm tot mai multe aplicații", ne precizează Mihai Timofte, coordonatorul programului.

Prezentări ale ofertelor de studii din cele două ţări au fost programate și în Cluj, Oradea și București.

reporter: Miodrag Hojda / Ioana Sapianu
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri