UVT acoperă doar 60% din cererea pentru locurile de cazare în cămine

Data publicării:
cazare

A fost agitație mare la căminul C15 al Universităţii de Vest din Timișoara. Norocoșii care au prins unul din cele 2.700 de locuri disponibile au venit să își ocupe camerele. Alina Tran a venit tocmai din judeţul Gorj ca să studieze Marketing la Facultatea de Economie. Va sta în cameră cu alte patru colege. Şi, ca surpriza să nu fie totală, a ţinut ca măcar pe una dintre ele să o cunoască dinainte.

”Am văzut lista cu fetele care au intrat la Marketing și mi-a cerut cerere de prietenie pe Facebook. Am continuat să ținem legătura, am vorbit și am hotărât să stăm în aceeași cameră”, spune Alina Tran.

Cât despre condiții, în puținele cămine ale Universității de Vest, tinerii stau destul de înghesuiți în camere și există un singur grup sanitar pentru tot palierul. Sumele plătite pentru cazare sunt modice, spun studenţii, de aproximativ 100 de lei lunar, aşa că nici aşteptările lor privind condiţiile nu sunt prea mari. ”Nu am stat niciodată în cămin, deci prima impresie e bună, e ok”, afirmă Alina Tran.

”Lenjerie de pat, haine pentru ea, pernă, tot ce trebuie în cămin. Sunt destul de bune, pentru ce le trebuie lor, sunt primul an. Căminele private sunt destul de scumpe lor nu le trebuie așa ceva”, precizează Elena Tran, mama Alinei.

Mai exact, prețurile pentru un pat la un cămin privat sunt cuprinse între 75 și 150 de euro, însă studenții sunt cazați câte doi în cameră și au baie proprie. Cei care nu își permit astfel de tarife sau o chirie au foarte puține soluții: ”Cred că nu aș mai fi venit la facultate, m-as fi înscris la Hunedoara de unde sunt eu și atât”, ”Fiind anul II, am tras mai tare, am învățat mai bine și s-au rezolvat”.

O speranță pentru suplimentarea locurilor de cazare ar fi reînceperea lucrărilor la căminul cu 220 de camere, pe care Universitatea de Vest vrea să îl realizeze exclusiv cu bani din partea Guvernului. Aici, piatra de temelie s-a pus în 2013, însă după ce Guvernul a stopat finanțarea, iar firma care se ocupa de proiect a intrat în insolvență, în locul în care ar fi trebuit să fie o construcţie de toată frumuseţea, sunt doar buruieni împrejmuite de un gard de tablă.

În această locație, Universitatea de Vest din Timișoara are în plan construirea unui cămin ultramodern care ar putea găzdui aproape 700 de studenți. Căminul va fi dotat cu camere cu bai și bucătării proprii, dar și cu spații comerciale, cantină, bibliotecă și chiar și o sală de fitness pentru studenți.

Până atunci, Universitatea de Vest din Timișoara se confruntă în fiecare an cu aceeași problemă: locuri de cazare insuficiente. ”Acoperim cam 60% din cerere, deci 40% dintre stduenții care ar dori cazare nu pot să primească. Cei care suferă sunt studenții, mulți dintre cei cu medii bunicele nu reușesc să ocupe un loc de cazare”, afirmă Vlad Cherecheș, președintele Organizației Studenților din Universitatea de Vest Timișoara.

În prezent, la Universitatea de Vest din Timișoara studiază aproximativ 18.000 de studenți.

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri