Sari la conținut
News Alert

Vacanță la atelierul de hârtie

În fiecare miercuri, timp de trei ore, copiii din Brad își dau întâlnire cu Răzvan Supuran, meșterul hârtier care îi introduce în lumea nouă și fascinantă a hârtiei reciclate. Copiii au învățat rapid teoria, iar bucuria lor cea mai mare a fost să pună în practică tot ce li s-a explicat. Pas cu pas, elevii au reciclat manual sute de bucăți de maculatură folosite.

„[Acum ce încerci să faci?] Să dezlipesc asta de pe pânză. [Să o pui după aia la uscat?] Da, pe astealalte”, spune un copil prezent în tabără.

„Am învățat că putem să reciclăm hârtia chiar dacă a fost folosită. Am luat hârtia, am pus-o la umezit, dup-aia am rupt-o. Apoi am dat-o prin sită și am presărat-o. Uitați rezultatul”, povestește un altul.

„[De ce este important să reciclăm hârtia?] Pentru că protejăm mediul înconjurător”, adaugă un alt elev.

Meșterul care îi îndrumă pe copii vrea ca aceștia să învețe că reciclarea hârtiei este o chestiune simplă, la îndemâna oricui. În plus, prin aceste îndeletniciri, se poate salva și meșteșugul antic al prelucrării hârtiei. 

„Dacă noi ca oameni n-am fi inventat hârtia, nu știu pe ce am fi comunicat, păstrat și transmis informațiile pe care le-am câștigat de-a lungul istoriei noastre”, precizează Răzvan Supureanu, meșter hârtier.

„Scopul atelierului de la Brad este de a recicla în primul rând în mod plăcut hârtia și de a petrece o vacanță cât mai inedită”, adaugă Monica Dușan, directorul Muzeului Etnografic Brad.

În procesul de reciclare a hârtiei s-au implicat și părinții celor mici, hotărâți să ajungă în această vară la cât mai multe întâlniri cu meșterul hârtier. Atelierele de vacanță dedicate elevilor sunt gratuite.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș