Vaccin cu efect întârziat

Data publicării:
icon vaccin cu efect intarziat 301014

În cabinetele medicilor de familie s-a produs un decalaj. Potrivit acestora, dozele de vaccin antigripal ar trebui administrate în toamnă, însă dozele care vin de la Ministerul Sănătății au ajuns, în ultimii ani, mai târziu, în iarnă.

Mariana Găvruță - medic de familie: "Vaccinarea antigripală se practică de obicei la sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noimbrie, deci acum este perioada propice, ca să existe suficient timp să se formeze anticorpi".

Este cel de-al treilea an când vaccinul gratuit întârzie, așa că pacienții sunt sfătuiți să-l cumpere din farmacii.

Elisabeta Spătaru - medic de familie: "Și în acest an, deoarece nu am primit dozele de vaccin gratuite, pacienții care au efectuat an de an acest vaccin și sunt cu boli cronice, i-am vaccinat, ei procurându-și vaccinul din farmacie. Bolnavii cronici, cardio vasculari, diabeticii copiii mai ales cei din colectivități, pot foarte ușor să ajungă la complicații ale afecțiunii pulmonare și, bineînțeles, în cele din urmă, la deces".

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că vaccinul gratuit întârzie și sunt nevoiți să scoată, acum, bani din buzunar. În farmacii, rezervele de vaccin se fac din vreme, încă din luna septembrie.

"Oamenii care au venit la noi sunt oameni în vârstă care au vorbit cu medicii de familie și le-au recomandat", ne spune farmacistul Dafin Handrea.

Medicii de familie au trimis cererile privind dozele necesare încă de luna trecută. Acum, Ministerul Sănătății trebuie să centralizeze toate datele, așa că dozele de vaccin vor ajunge, și anul acesta, mai târziu.

"Am terminat faza de pregătire a campaniei naționale de vaccinare, din punctul nostru de vedere, în sensul că am trimis spre București un necesar de vaccin antigripal conform raportărilor pe care le-am primit de la medicii vaccinatori și asta se ridică la o cifră de 36.000 de doze de vaccin antigripal", declară Dana Şpac, purtătorul de cuvânt al DSP Timiş.

În anul 2013, în fiecare dintre cabinetele medicale din Timiș ajungeau între 50 și 100 de doze, însă anul trecut, numărul a scăzut, în prima tranșă, la 15-20 de doze.


Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri