Vaccin străin pentru alergie românească. Efectele ambroziei ar putea fi reduse

Data publicării:
vaccin prima

De șase ani, pentru Andra Şuşoiu, lunile august şi septembrie sunt un chin. Tânăra de 25 de ani a fost diagnosticată cu alergie la ambrozie. Tocmai de aceea s-a hotărât să participe la un studiu, ale cărui rezultate vor fi folosite pentru a se găsi un leac la alergia care afectează deja 15% dintre timişoreni.

”Am urmat câteva tratamente de răceală, iar când am văzut că nu au niciun efect, m-am gândit că trebuie să fiu alergică şi perioada aceea a coincis chiar cu perioada de manifestare a ambroziei. Dacă vor găsit leacul la alergia asta, care ne supără pe foarte mulţi, cred că o să fim şi noi în sfârşit vindecaţi”, ne mărturisește Andra Şuşoiu.

 

Studiile de laborator sunt facute de specialişti austrieci, iar în câteva luni ar putea fi creat serul care ar putea reduce efectele alergiei la ambrozie.

”Testăm dacă vaccinul este bine tolerat, spre exemplu pe animale, iar în mod normal, după asta, urmează testarea pe pacienţi. Facem o testare pe piele, să vedem dacă am făcut un vaccin bun şi să vedem, de asemenea, dacă este tolerat. Dacă totul merge normal, în aproximativ 3 ani, vaccinul ar putea fi pus pe piaţă”, afirmă Rudolf Valenta, medic specialist în alergologie, din Viena.

În ultimii ani, institutele de cercetare din Europa încearcă să se axeze pe rezultate palpabile. Apelează la companii din domeniul medical, care finanţează studiile, astfel că şi produsul finit este creat în timp record. Specialiştii din Timişoara au intuit acest lucru şi au consolidat relaţiile cu omologii din străinătate.

 

”Cer ca cercetarea să fie orientată spre producţie, spre a genera ceva important şi bun pentru societate şi cred că pentru regiunea noastră, mai bun decât să oferi un astfel de vaccin, nu poate fi în momentul de faţă”, susține Carmen Bunu, medic specialist alergolog.

Aproape 50.000 de timişoreni au alergie la ambrozie, o plantă care creşte pe terenurile abandonate din apropierea oraşului. Pentru cei diagnosticaţi cu această afecţiune, tratamentul pe trei luni ajunge să coste 600 de lei şi nu este decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri