Vaccinul antigripal zace în depozit. Timișorenii nu s-au înghesuit să se imunizeze

Data publicării:
vaccin prima

Lăcrămioara Lupu a venit la medic după ce ea şi fiul său s-a ales cu o răceală puternică, agravată de laringită. Nu s-a protejat corespunzător împotriva viruşilor, însă nici nu s-a vaccinat. Motivul? Lipsa de informare.

”Încă nu, nu, nu l-am făcut!” - De ce nu l-aţi făcut? ”Pentru că nu ne-a spus nimeni încă de vaccin”. - Şi-acum sunteţi răcită şi dumeavoastră şi fiul? ”Da. Lucrez în piaţă şi stând în piaţă e frig şi m-am îmbolnăvit”, ne spune Lăcrămioara Lupu.

În ultimii ani, tot mai multe persoane au renunţat la vaccinul antigripal, iar acum medicii spun că este cea mai scăzută adresabilitate. În cel mai bun caz, dozele sunt solicitate de către bătrânii bolnavi sau părinţii copiilor foarte mici.

 

”Adulţii sănătoşi, sub nicio formă, pentru că ei consideră că au imunitatea încă bună şi că nu este oportun pentru ei să se vaccineze, deci sub nicio formă nu vin adulţii. Dacă apare o eventuală gripă, (...), lucrurile se agravează nespus”, susține Adriana Bulzan, medic de familie.

De aceste lucruri foarte puţine persoane par să ţină cont, astfel că vaccinul antigripal nu se regăseşte pe lista de priorităţi atunci când vine vorba de sănătate: ”Eu nu m-am vaccinat”, - De ce? ”Pentru că a venit prea târziu şi nu mai avea rost să-l fac”. - Dacă va fi o epidemie prin februarie, nu vă e frică? ”Sigur că mi-e frică, dar sper s-o iau pe naturiste”, ”Ar trebui să avem încredere , nu zic că nu, dar mie unul mi-e cam frică de injecţii”, - Când aţi făcut ultima dată? ”Nu ştiu, acum doi ani, cred”. - Și anul acesta de ce nu l-aţi făcut? ”Am neglijat problema, nu am avut nimic, aşa că... ”, - Nu v-aţi îmbolnăvit? ”Nu”.

Primele 12.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în Timiş la începutul lunii decembrie, asta deşi au fost solicitate 20.000. Diferenţa de 8.000 au fost distribuită în mai multe tranşe, iar alte câteva sute vor sosi până în 15 ianuarie.

reporter: Maria Rohnean
operator: Andrei Marina
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri