Sari la conținut

Vânătoarea bunicilor

Ajutaţi de cei tineri sau de vânători care mai au puţin şi ajung şi ei la stadiul de „bunic", purtătorii de armă cu state vechi au luat-o din nou la pas prin pădurile din apropierea localităţii Buziaş, din Timiş. După mai bine de două ore de stat la pândă, vânătorii s-au retras lângă ceaunul deja pregătit. Fără pradă însă. Mistreţii, se speriaseră, pesemne, de iscusinţa celor care le-au luat urma.

Cu arma de vânătoare la purtător şi cu o întreagă colecţie de gloanţe, cei peste 30 de camarazi adunaţi la eveniment au pornit vânătoarea în pădurea de la marginea satului Silagiu pentru a împuşca mistreţi. Gonacii au luat-o la pas până în vârful pădurii, iar vânătorii cu experienţă au aşteptat în „ştand", adică în locurile pe unde se presupune că ar trece mistreţii, după ce aud primele focuri de armă.

Vânătoarea de mistreţi este ca pescuitul, spun cei care o practică, secretul este să aştepţi. Numai că mistreţii, pare-se, au avut mai multă răbdare şi nu s-au lăsat prinşi. Legenda spune că ar fi speriaţi de iscusinţa aşilor în vânătoare. Unul dintre aceştia este şi Ioan Laichici, veteranul grupului.

Nea Laichici, cum îi spun cei tineri din grup, împlineşte 90 de ani peste două luni. Are jumătate de secol de când vânează. Îşi aminteşte şi acum cu nostalgie de momentul care i-a marcat tinereţea. În anii 60, într-o noapte a împuşcat un mistreţ, însă l-a nimerit în picior. Când s-a apropiat, animalul a sărit la gâtul vânătorului.

"Când arma a ţăcănit, mistreţul... drept la mine. Uitaţi aici, mâna asta aici, de aici până aici, am avut vânătaie, dacă mă lovea cu colţul, îmi scotea stomacul afară, dar m-a lovit în plin", spune Ioan Laichici.

Alţi 30 de bunici şi-au depănat poveştile vânătoreşti la aburul papricaşului de mistreţ, din ceaunul încins. Animalul fusese vânat cu câteva zile înainte de camarazii lor mai tineri.

"Se bucură nespus, în primul rând pentru întâlnirea dintre ei, pentru că sunt colegi de arme, vechi, alţii de 50-60 de ani poartă arma, şi este o mare bucurie, să se întâlnească, să povestească, dar, din păcate, din an în an, cei mai în vârstă ne părăsesc", explică Petrică Damian, unul dintre organizatori.

Purtătorii de arme de vânătoare şi-au promis că la următoarea întâlnire vor împuşca cel puţin un mistreţ.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean
Editor Web: Răzvan Bulacu