Sari la conținut

Vatmanii din Arad, în stradă


„Revendicările noastre sunt în principal de natură salarilă, aşa cum strigă colegii mei din spate, ori ceea ce ne rămâne nouă să facem este să încetăm a lucra suplimentar”, explică Marinel Costuţ – organizator protest.

Dacă vatmanii vor refuza să mai facă ore suplimentare, o săptămână pe lună, nu va avea cine să conducă tramvaiele din Arad. Companiei de Transport din oraşul de pe Mureş îi lipsesc 30 de vatmani, spun greviştii. Tocmai de aceea, ei sunt nevoiţi să lucreze în medie 60 de ore pe lună, adică o normă şi jumătate.

„Pentru siguranţa circulaţiei suntem răspunzători! Şi suntem plătiţi ca nişte cerşetori! Asta e nemulţumirea tuturor!”, spune un vatman prezent la protest.

„Ca să ajung la salariul acela în medie care îl declară domnul director, de 1500 de lei pe lună trebuie să fac 40 – 50 de ore suplimentare. Când eu lipsesc de lângă copii de acasă! Din sânul familiei. Pur şi simplu îmi neglijez familia”, explică un alt protestatar.

„[Şi şoferii de autobuz au aceleaşi probleme ca şi vatmanii?] Da. Autobuzele foarte vechi, salariile foarte mici, mininum pe economie...”, completează un șofer de autobuz.

Conducerea Companiei de Transport Public Arad recunoaşte problemele, însă, nu poate să facă nimic. Fondul de salarii nu permite angajarea unor oameni noi, iar revendicările privind lefurile vor putea fi rezolvate numai în urma unei rectificări bugetare.

„Vor putea fi rezolvate cu data de 1 august când salariile vatmanilor se vor majora cu 16% faţă de nivelul pe care îl au acum”, a declarat Mariana Birău – director CTP Arad.

80% din tramvaiele din Arad au o vechime de 40 – 50 de ani, dar sunt cu verificările la zi şi îndeplinesc toate condiţiile de siguranţă, spun reprezentanţii companiei.

„Tot parcul din ţară este la nivelul acesta... Iar că sigur că dorinţa fiecăruia este de a avea şi o maşină nouă, şi un tramvai nou, dacă se poate. Dar uite că nu se poate!”, admite Petru Cuvineanu – director tehnic CTP Arad.

Aproape jumătate din vatmanii CTP Arad au luat parte la mitingul de astăzi. Aceasta este a doua formă de protest după ce o parte din vatmani purtau deja pe braţ banderole albe la lucru de două săptămâni.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs