Vestul arde. De mâine dimineață, în județele Timiș și Arad va fi cod portocaliu de caniculă

Data publicării:
temperaturi

”Noi, inginerii suntem inventivi și am creat un sistem de răcire a apei, ca la cămin, într-o sticlă de doi litri noi am tăiat-o, am pus apă, am lăsat-o o noapte la congelator”. Dan Popovici este unul dintre miile de studenți din Timișoara care stau la cămin. Nu are aer condiționat. În camera unde învață pentru sesiune, temperatura este condiționată de... vremea de afară.

”Am trecut le operațiunea sticla cu apă din congelator, acum e bine, mâine am proiectul de practică. E cald, îți provoacă așa o stare de lene”, explică Dan Popovici, student.

Atmosfera s-a incins, la propriu, și pe șantierele din Timișoara, unde canicula dă mari bătăi de cap muncitorilor. Domnul Costel, de exemplu, se descurcă asa cum poate cu furtunul din dotare, ba chiar îi răcorește și pe alții:

”Trebuie să mai răcorim și lumea că...”, - Ei au venit la tine sau cum? Cum vă răcoriți? ”Cu jeturile, cu apa, cu ce putem, ce să facem, asta este munca”, - Nu e totuși greu să muncești pe vremea asta? ”Este, dar nu avem ce face”.

Dintre pacienții care au ajuns, în ultimele ore, la Unitatea de Primiri Urgențe din cauza căldurii în ultimele ore, cei mai mulți sunt bolnavi cronici, care au probleme cu tensiunea și afecțiuni pulmonare.

”Din păcate, numărul de pacienți în ultimele douăzeci și patru de ore a crescut semnificativ, asta înseamnă undeva cu peste 20% comparativ cu zilele precedente”, ne-a declarat Mihai Grecu, șeful Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara.

Canicula s-a instalat și în judetul Arad. În capitala județului, unde 80% din transportul public este acoperit de tramvaie, o călătorie pe o astfel de vreme nu e tocmai plăcută. Unul din 10 vagoane are aer condiționat

”Pentru că majoritatea vagoanelor nu au sisteme de aer condiţionat, ventilarea în interior se face prin aceste geamuri mici, care sunt insuficiente, iar în aceste condiţii temperatura ajunge în miezul zilei peste 40 de grade Celsius”, precizează Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

- Cum e în tramvai pe caniculă? ”Foarte cald!”, - Aţi mers şi în cele cu aer condiţionat? ”Da!” - Şi e mult mai bine? ”Mult mai bine”,
”E foarte cald. Ţinând cont că şi afară îi cald, un pic de aer dacă ar fi...”, spun arădenii.

Ceva mai inspiraţi au fost arădenii care au avut timpul necesar să se răcorească la ştrandul Neptun, cel mai mare ştrand în aer liber din România:
- Nu ţi-e frică că te prăjeşti un pic pe căldura asta? ”Păi asta şi vreau, că n-am apucat până acuma. Am fost în vacanţă dar n-am apucat până acuma”,
- Cum e la ştrand pe caniculă? ”Super cald, fain! Vremea e super frumoasă, apa caldă. Cam puţină lume, că e luni”.

De mâine, în vestul țării intră în vigoare codul portocaliu de caniculă. Iar reprezentanții Administraţiei Naţionale de Meteorologie susțin că ar putea fi emis chiar cod roşu de caniculă. Iar după arşită îşi vor face apariţia şi furtunile violente.

Invitată în cadrul jurnalului Digi24 Timișoara a fost Silvia Barbu, directorul Centrului Meteo Regional Banat-Crișana. 

Redactor: Vlad Ungar, Dan Codre
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri