Vestul ţării, un cuptor încins. Zeci de solicitări la Ambulanță și la punctele de prim ajutor. Instituțiile, în alertă

Data publicării:
colaj canicula 1



Oraşul de pe Bega s-a ”topit” sub razele fierbinţi ale soarelui, iar cei care s-au încumetat să iasă la plimbare la orele amiezii s-au oprit periodic pentru alimentare cu apă. Arşiţa nu a ocolit pe nimeni, iar timișorenii ne-au spus ce ”rețete” au contra caniculei: ”Apă rece, pălărie, îngheţată, ochelari, tot ce se poate”, ”Beau foarte multă apă, în primul rând, şi... mai prin casă”, ”Mi-am luat o pălărie şi încerc să merg cât mai mult pe la umbră”,”Îngheţată, apă multă”, ”Doar sucuri răcoritoare, îngheţată şi tot aşa”.

 





Ambulanţele au intervenit la aproape 30 de persoane pe parcursul zilei, cele mai multe în vârstă sau care aveau deja o boală cronică, iar căldura a agravat-o.
Nici cele patru puncte de prim ajutor din Timişoara nu au fost ocolite: 20 de persoane au cerut ajutor aici. Una dintre acestea, de doar 27 de ani. Valentin Coroianu, voluntar la Crucea Roşie, ne explică: ”A avut tensiunea mare, puţin cam mare, 140, şi s-a plâns că i-a fost rău dimineaţă, dar acum se simţea bine, nu a mai avut dureri de cap”.

 

Reprezentanţii principalelor instituţii publice din Timiş au fost convocaţi la Prefectură. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a cerut să asigure toate măsurile a limita efectele caniculei. Direcţia de Sănătate Publică verifică şi zonele interzise scăldatului. Şi inspectorii de la Protecţia Consumatorului sunt în gardă.

 

Mihaela Ignat, comisar-şef la Comisariatul Judeţean petru Protecţia Consumatorului Timiș, ne anunță: ”Vom desfăşura acțiuni de control la produse alimentare, la bazinele de inot, locurile de joacă, tot ce ţine de caldură”



38 de grade Celsius s-au înregistrat la Timişoara.
Disconfortul termic a fost accentuat, astfel că am resimţit cel puţin 40 de grade la umbră, potrivit specialiştilor.

Arşiţa de afară a încins şi saloanele Spitalului Judeţean din Timişoara. Pacienţii internaţi suportă cu greu temperaturile ridicate. Şi pentru că în unitatea sanitară nu funcţionează niciun aparat de aer condiţionat, bolnavii s-au răcorit fiecare așa cum au putut. 

Multă apă rece, geamuri deschise sau ziare folosite pe post de eventaie. Sunt doar câteva dintre metodele la care au apelat pacienţii pentru a face faţă mai uşor căldurii din saloane. Odată ce lucrările de izolare termică vor fi încheiate, aparatele de aer condiţionat vor fi puse în funcţiune. Doar că numai aproximativ 100 saloane sunt dotate cu astfel de sisteme. Asta înseamnă 30% din totalul camerelor în care sunt spitalizaţi bolnavii.

De mâine, atmosfera devine respirabilă. Lămuriri am primit în direct, în cadrul știrilor Digi24 Timișoara, prin telefon, de la Rodica Lungu, meteorolog de serviciu Centrul Meteo Regional Banat-Crișana.

reporter: Marcela Sferlea/ Maria Rohnean/ Sorina Covlea
operator: Dan Şoşdean/ Alin Lungu/ Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri