Viitorul institut de cercetare a cancerului, un proiect european, întârziat la Timișoara de legi româneşti

Data publicării:
proiect Aa

Şantierul la viitorul institut de cercetare a cancerului a fost deschis în decembrie 2012. Firma constructoare dădea asigurări că lucrările vor fi gata în luna mai a acestui an. Estimarea a fost prea optimistă, astfel că termenul a fost prelungit până la sfârşitul lunii ianuarie 2014. În urmă cu o lună, banii s-au terminat. Alte sume nu au venit, deşi una dintre cererile de rambursare a fost trimisă în martie.

 

”Situaţia de la septembrie este, din păcate, afectată şi de plăţile restante în valoare de 2,8 milioane de lei pe care le-am înregistrat la proiectul ONCOGEN, proiect finanţat din fonduri europene, prefinanţarea fiind epuizată la această dată, sumele fiind solicitate pe cereri de rambursare şi nevenite, suntem în întârziere şi la acest proiect”, afirmă Maria Saracan, directorul financiar-administrativ al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Durata mare de timp în care vin banii pe cererile de rambursare a determinat Guvernul să modifice legislaţia, în aşa fel încât şi Ministerul Economiei să poată soluţiona problemele financiare. Potrivit noilor norme, banii ar trebui să vină în cinci zile de la depunerea cererilor. A trecut însă mai bine de o lună.



”Am depus şi o cerere de finanţare la Ministerul Economiei pentru a reduce din timpul de rambursare depuse la autoritatea locală. Sperăm într-un rezultat şi confirmarea a venit verbal, urmează să primim şi banii pe ultima cerere de finanţare”, spune Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Banii din prefinanţare, aproximativ 13 milioane de lei, s-au epuizat în luna iulie. Constructorul a susţinut ulterior lucrarea din banii proprii, aproximativ 10 milioane de lei, apoi a predat facturile pentru decontare, însă sumele întârzie să apară. Între timp, Consiliul Judeţean, cel care a susţinut proiectul prin acordarea terenului necesar, a anunţat că încearcă să rezolve problemele.

 

”O să încerc să iau legătura şi cu managerul proiectului actual, în aşa fel încât să vedem unde sunt împotmolite anumite lucruri şi dacă pot, fără nici un fel de problemă, să încerc să sprijin mişcarea lui şi realizarea cât mai repede încadrarea în termenele care au fost stabilite la momentul demarării lui”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Dacă, în această săptămână, nu vin banii solicitaţi pe cereri de plată prin intermediul Ministerului Economiei, cel puţin 3 milioane de lei, lucrările ar putea fi sistate temporar. În plus, dacă în următoarele trei luni nu vin alte 19 milioane de lei, atrase prin proiect, investiţia ar putea fi în zadar, pentru că Uniunea Europeană poate retrage fondurile.

reporter: Maria Rohnean
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri