Vize de flotant numai pentru a-şi înscrie copilul la o şcoală de elită. Filmare cu camera ascunsă

Data publicării:
flotant prima

Reporter: Avem nevoie şi pentru copil...
Angajat: Dar nu trebuie amândoi să vă faceţi.
Reporter: E suficient unul singur?
Angajat: Eu aşa ştiu, eu ştiu de aici, din ce îmi spune lumea.
Reporter: Îmi trebuie pentru înscriere.
Angajat: Ştiu. Asta-i perioada acuma. De acolo ştiu şi eu.

Sunt informaţiile pe care ni le furnizează chiar angajatul Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, care devine parcă şi mai amabil atunci când îi spunem că avem nevoie de flotant pentru a ne înscrie copilul la clasa pregătitoare. Angajat: ”Şi copilul îşi face şi el flotant, că are domiciliul pe al vostru şi îşi face şi el flotant la noi în bază. Nu pe buletin, că nu are buletin, nu?”



În faţa imaginilor, şeful instituţiei a ales să-şi apere subalternii şi să susţină că salariaţii săi nu oferă astfel de informaţii. - Vi se pare normal ca să ofere informaţii angajaţii dumneavoastră despre cum se poate înscrie copilul într-o şcoală de elită? ”Nu mi se pare normal, dar nici nu oferă asemenea informaţii”, susține Vasile Tărciatu, directorul de la Evidenţa Populaţiei Timişoara.

Practica există, iar dovadă este şi numărul în creştere de persoane care au cerut schimbarea adresei de domiciliu. Dacă în ianuarie, pe parcursul întregii luni, s-au înregistat 410 solicitări, de la începutul lui februarie s-au depus deja 397 şi vorbim de numai două săptămâni.



Fenomenul este recunoscut şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş, care nu au însă şi o soluţie la această problemă. ”Acest lucru ne produce unele inconveniente la şcolile centrale, prin faptul că, de multe ori, se înscriu mai mulţi copii decât prevede planul de şcolarizare pentru clasa pregătitoare şi clasa întâi”, afirmă Cornel Petroman, inspector şcolar general ISJ Timiş. - De ce se înscriu mai mulţi? ”Pentru că nu-i poţi refuza”.

Consecinţele? În vreme ce unităţile de învăţământ de la periferie rămân de cele mai multe ori cu locuri libere, cele situate în zonele centrale sunt supraaglomerate.

 

”Ne aşteptăm la multe cereri. şcoala este în zona centrală şi multor părinţi le este la îndemână să-i aducă pentru că e aproape de locul lor de muncă. Ne-am bucura să nu fie nevoie să suplimentăm pentru că şcoala este supraaglomerată. Avem copii de gimnaziu care vin la şcoală după amiază”, spune Elena Jebelean, director adjunct la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva".

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare va începe săptămâna viitoare. În judeţul Timiş vor fi înfiinţate peste 260 de asemenea clase.

reporter: Marcela Sferlea, Ioana Sapianu
operator: Cosmin Pîrlogea, Dani Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri