Vulpi vaccinate cu ajutorul GPS-ului

Data publicării:
icon VULPI

"La fiecare aplicare, la vizuină, trebuie să se ia coordonatele geografice, GPS-ul, pentru a fi introduse într-un tabel de aplicare a momelilor vaccinale", explică Rusalin Oancea, coordonatorul Programului de Vaccinare din cadrul DSVSA Timiş.

Înarmaţi cu aparate GPS şi provizii de momeli vaccinale, medicii veterinari din Timiş, alături de responsabilii fondurilor de vânătoare din judeţ, au plecat în căutarea vizuinilor.

"Ca şi gestionar de fond vânătoare, cunoaştem vizuinile pentru că lucrăm de atâţia ani în teren şi asta ne este meseria", ne-a spuns Radu Hriste, paznic de vânătoare.

Într-o vizuină îşi are habitatul o familie de vulpi formată din cel puţin patru membri. Astfel toate exemplarele au şanse mari să consume momeala. O momeală vaccinală conţine o doză de ser antirabic. Aproximativ şapte astfel de bucăţi se pun, sub resturi de vegetaţie, pentru a nu fi distruse de soare, lângă o vizuină. După ce vulpea consumă aceste momeli, în aproximativ două săptămâni, vaccinul îşi face efectul.

Peste aproximativ o lună şi jumătate vor fi vânate mai multe vulpi, ca să se vadă care a fost efectul acestei acţiuni. Anul trecut au fost înregistrate peste 400 de cazuri de turbare la animale, cele mai multe, aproximativ 300, la cele sălbatice.

Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş: "Urmează să verificăm, să facem vânători de control, Direcţia Silvică, AJVPS-ul, şi vom verifica în laborator eficienţa vaccinării".

Aproape 1000 de vulpi trăiesc pe cele peste 60 de fonduri de vânătoare din Timiş. Judeţul a primit peste 2600 de momeli doar pentru vaccinarea terestră. La nivel naţional, tot acest proiect este finanţat cu 5 milioane de euro pe an, bani de la Uniunea Europeană.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor Web: Răzvan Bulacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri