Sari la conținut

Weekend prelungit pentru distracţie

”La multi ani!” Pălinca românească și focul din șemineu au încălzit atmosfera în stațiunile montane, unde timișorenii au înlocuit aglomerația orașului cu priveliștea liniștitoare a brazilor și a râurilor. Lucian Bugariu este unul dintre ei. Timișoreanul a ales stațiunea Râușor din județul Hunedoara pentru a se relaxa în cele trei zile libere, alături de grupul de prieteni.

”Am venit de ieri, fiind weekendul prelungit, facem un grătar, o plimbare. Avem și steagul tricolor, dar nu l-am scos, încă am și ia la mine, ca să îmi aduc aminte de ziua naționala. Încerc să păstrez cât pot din tradițiile românești.

Iar dacă obiceiurile preluate din stramoși se îmbină cu grătarul, vinul fiert și voia bună, ziua de 1 Decembrie este cu atât mai reușită.

”Facem aici o mică întrecere, sper să câștig de data aceasta”, spune Vlad Pintea - turist. ”E mult prea frumos aici ca să stai în oraș și am decis să ne relaxăm aici, vom merge puțin la plimbare pe munte, încolo către cascade”, a adăugat el.

Chiar și printre peisajele de poveste și departe de agitația de la locul de muncă, turiștii nu au uitat de adevărata însemnătate a Zilei Naționale: ”Să își aducă aminte, să fim uniți și să fim patrioți în primul rând, că patriotismul s-a cam pierdut în România”, ”În primul rând că avem ziua liberă și să profităm de ea și apoi să sărbătorim fiecare, în familie”.

Interesul timișorenilor pentru sejururi în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie a fost unul ridicat. O confirmă agențiile de turism, care susțin că încasările lor au înregistrat creșteri de 10 procente cu ocazia minivacanței.

”Este o mare modă să avem mai multe city-breakuri sau vacanțe mici, decât acele vacanțe de 10 zile sau două săptămâni. Totdeauna când sunt câteva zile libere e în creștere interesul românilor pentru aceste minivacanțe”, afirmă Gabriela Petcana - reprezentant agentie de turism.

Dacă unii au ales destinațiile interne pentru relaxare, alții au plătit sume mai mari pentru a vizita târgurile de Crăciun de la Viena sau Praga. Un sejur în Capitala Austriei, cu transport asigurat cu autocarul, mic dejun, program turistic și două nopți de cazare, a putut fi cumparat pentru aproximativ 135 euro de persoană. Aceleași facilități, dar cu trei nopti de cazare în Praga au fost oferite de agenții printr-un pachet turistic ce ajunge la aproximativ 220 euro.

Viena - 135 euro/persoană
-transport autocar;
-2 nopți cazare;
-mic dejun;
-program turistic.

Praga - 220 euro/persoană
-transport autocar;
-3 nopți cazare;
-mic dejun;
-program turistic.

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche