Sari la conținut

Zbor liber|La Simeria s-a desfășurat Cupa Mondială de Aeromodele

Concentrarea este cea mai importantă calitate pentru a reuși să faci performanță în acest sport, cred concurenții. Înainte de a fi lansate, machetele, sunt programate electronic să zboare, iar precizia este totul.

„Detalii de ordinul unui milimetru mai sus sau mai jos pe o comandă, fiecare poziție, fiecare comandă de zbor are un anumit punct de contact. Și toate trebuie să fie tot timpul la fel pentru a merge, pentru a zbura tot timpul avionul la fel”, explică Vlad Cristea, unul dintre concurenți.

Prima etapă a Cupei Mondiale a fost organizată la Simeria, pe un platou deschis ce le-a permis concurenților să aibă suficient spațiu pentru a-și struni machetele și pentru a le urmări apoi evoluția în aer. 15 țări au avut reprezentanți la competiția din județul Hunedoara.

„Practic acest sport de la 14 ani, mi se pare foarte frumos, dar în același timp greu. [De ce e greu?] Trebuie să ai condiție fizică, trebuie să înveți să faci ciclări, cum să compui un avion, fiecare compenentă din el”, Ștefan Ridger, un alt aeromodelist.

„Au sisteme foarte complexe de autocomandă, atât electronice, cât și mecanice, și după cum vedeți și dumneavoastră, în condiții de vânt se aleargă după ele la recuperare kilometri. Concurenții trebuie să își facă baremul de timp, trebuie să execute cinci lansări a câte trei minute. După cele trei minute sistemele de autocomandă intră în funcție și aeromodelele vin jos”, povestește Adrian Maxim, organizator.

Concursul a avut loc pe o vreme nu tocmai prielnică. Dar, puținii spectatori care au rezistat în ploaie şi vânt au apreciat acest sport.

„Mi se pare un sport foarte distractiv, relaxant, educativ pentru tinerii aceștia. Fac condiție fizică, probabil că dintre ei o să fie mâine-poimâine viitorii aviatori”, spune un spectator.

„Depui efort fizic, psihic mai puțin, și financiar, e nevoie de bani, ca să obții performanțe mari”, este de părere un alt spectator prezent la competiție.

Etapa de Cupă Mondială de la Simeria a fost câștigată de sportivi din Bulgaria și Serbia. România a obținut o medalie de bronz la juniori. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș