Sari la conținut

Zid de cetate pe post de tarabă

Cei care trec prin Piața Timişoara 700 se uită cu uimire la zidul vechi de trei secole aflat printre legume, fructe și murături. Mulți nu știu, însă, ce reprezintă.

„La noi în Ardeal sunt niște cuptoare mari în care se realizează uscare fructelor. Arată ca un cuptor. Nu îmi pot da seama ce ar fi putut fi”, spune un timișorean prezent în piață.

„E un capăt de tunel pe unde au intrat turcii”, spune un altul.

Construcția face parte dintr-un pasaj al vechii Cetăți din Timișoara ce datează din secolul XVIII. A fost descoperită  în 1991. Nici după 25 de ani nu a fost pusă în valoare.

„Pe vremuri aici, în această zonă, era un deal de pământ. Când au decopertat bucata aceea de pământ au găsit această bucată de fortificație”, explică Adrian Kali, istoric.

„E o rămășiță a fortificațiilor orașului. Aici trebuia măcar înconjurat și să se pună un afiș sau o plăcuță care să spună ce reprezintă”, continuă Kali.

„Bucata de fortificație este înconjurată de mese, scaune, mături, cutii, butoaie și legume, iar rolul acestui stâlp este de a susține acoperișul pieței” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Reprezentanții pieței susțin că au primit autorizație de construire în 1997, când a fost ridicat spațul agroalimentar.

„Avem un stâlp acolo de susținere pus pe pe partea de deasupra lui, dar nu e trecut prin el. Nu am făcut-o de capul nostru. Sunt convins că am avut autorizație pentru consturirea pieței”, admite Ștefan Victor, director Piețe S.A.

Zidul se află în zona de protecție a Direcției de Cultură Timiș. Reprezentanții vor să îl pună în valoare, dar nu au încă un proiect.

„În 1991 nu prea existau mijloace legale de a obliga o primărie să degajeze un spațiu în care existau resturi arheologice. Nu există un plan anume de punere în valoare, dar probabil că s-a așteptat reabilitatea întregii pieți 700 pentru ca el să fie scos dintre tarabe”, spune și Sorin Predescu, de la Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiș.

Cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea Cetate a Timișoarei este Bastionul Maria Therezia.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Dan Șoșdean