Zimbri digitali, în premieră națională

Data publicării:
zimbri digitali

Printre gospodăriile tradiționale din Armeniș, în capătul satului a apărut un centru în care oamenii pot vedea cum trăiesc zimbrii din Munții Țarcu. Hologramele care pot fi văzute aici au prins viață după ore întregi de analiză a mamiferelor și redau momente din sălbăticie.

„Este o premieră națională prin faptul că interpretarea naturii se  face cu date reale conectate din teren, deci noi practic aducem știința mai aproape de oameni. Tipul acesta de hologramă care se numește paper ghost este cea mai mare de acest fel din Europa”, explică Oana Mondoc, managerul proiectului WWF România.    

„Holograma reproduce 13 comportamente diferite ale zimbrilor, de la modul în care își procură hrana, la afecțiunea pe care și-o arată unii altora și până la felul în care obișnuiesc să își curețe blana” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Lanțul trofic este redat printr-o consolă de joc, iar imaginile sunt filmate chiar în Munții Țarcu, de camerele ascunse în pădure.

Sunt imagini de pe camerele capcană din rezervație... se declașează în momentul în care un animal trece prin fața camerei”, continuă Paul Popescu, designer instalaţii.

Cei mai încântați sunt străinii care vin acum la Armeniș să vadă zimbrii și cu ajutorul tehnologiilor moderne.

„Cred că este o idee foarte bună, cred că este un proiect foarte bun pentru oamenii de aici, pentru animale,  pentru natură”, este de părere un turist.

Da este foarte plăcut, este interesant să vezi, lanțul trofic de exemplu, și cum reacționează la natură”, completează un altul.

„Da vreau să le ating, în felul ăsta, e bine pentru că poți să vezi ce e în natură, iar hologramele sunt fantastice”, adaugă un alt vizitator.       

Amenajarea centrului din Armeniș a costat aproximativ 10 mii de euro, fonduri elvețiene. Proiectul a fost realizat de World Wide Fund for Nature România. În rezervaţia din judeţul Caraş-Severin trăiesc la ora actuală un număr de 30 de zimbri, din care 20 în libertate, iar restul se află în perioada de aclimatizare.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri