Sari la conținut

Zurobara, descoperită la 20 km de Timișoara. În scrierile sale, geograful Ptolemeu a localizat această localitatea antică în Banat

”Acesta este doar o părticică a sitului descoperit în apropierea Timișoarei. Pe acest teren au fost descoperite două gropi ritualice folosite de daci în scopuri religioase, dar și o locuință care datează încă din epoca fierului”, spune Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

”Cele mai bogate gropi descoperite de- a lungul anilor. Puteți vedea că avem, în general, întreaga veselă dacică compusă din aceste vase, sac se numesc” - Situl a fost identificat în 2006, iar săpăturile au fost făcute după 2009. O echipă de arheologi și studenți din cadrul Universității de Vest a făcut reconstituiri pe calculator. Imaginile arată că era vorba de o zonă mlăștinoasă, înconjurată de râul Timiș:

”Cercetările arheologice din ultimii ani dovedesc faptul că întreaga zonă a fost puternic locuită. (Este - n.r.) cel mai mare complex de anul acesta, o locuință de prima epocă a fierului care, prin natura descoperirilor, considerăm că a avut o suprastructură, adică pereți, acoperiș”.

”Este o zonă foarte prielnică locuirii, destul de izolată și astfel bună din punct de vedere strategic, dar mai ales bună din punct de vedere natural”, ne-a declarat Cristian Floca, arheolog colaborator la Universitatea de Vest din Timișoara.

Din echipa arheologilor fac parte și mai mulți studenți care învață ce înseamnă munca de teren în domeniu:

- La ce lucrezi tu aici? ”La desenul profilului secțiunii pe care am săpat-o care o să ne ajute să vedem stratigrafia și să vedem cioburile”,
”Trebuie să fi foarte precis și să ai grijă. Oarecum ești ca un elefant într-un magazin de porțelanuri”,
”Noi sităm pământul pe care îl primim din groapă pentru că uneori lucrurile scapă ochiului liber și atunci aici găsim bucăți de chirpici, de ceramică, bucăți de oase...”.

Arheologii spun că situl descoperit reprezintă, cel mai probabil, urmele localității antice Zurobara, neidentificată până acum, dar menționată de geograful Ptolemeu.

”Pe harta lui Ptolemeu apare o fortificație localizată în această zonă, la sud de Timiș, exact în această zonă. Este o descoperire unică. Este singurul șantier de epocă dacică unde s-au făcut astfel de descoperiri de gropi ritualice. Se pare că suntem într-o zonă sacră a unei așezări mai mari”, spune Dorel Micle, arheolog Universitatea de Vest Timișoara.

Până acum, au fost identificate nouă gropi ritualice care dovedesc că în zona de câmpie a Banatului au trăit daci. Următorul pas al arheologilor este publicarea unei cărți cu informații despre sit, lucru ce presupune întreruperea săpăturilor timp de un an.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche