Donații pentru sănătate

Data publicării:
donatie spital
Secții de spital, modernizate și dotate cu aparatură medicală. Cardiologia, Terapia intensivă, pediatria și ortopedia sunt departamentele Spitalului Judetean din Deva, care, în ultimul an, au beneficiat de donații. În valoare de zeci de mii de euro, echipamentele au fost donate de Episcopia Devei și Hunedoarei. E un gest care încearcă să compenseze lipsurile financiare ale autorităților, spun preoții.

Stația de măsurare a efortului este extrem de utilă în diagnosticarea unor afecțiuni cardiace. Este unul dintre cele 2 aparate cu care a fost dotată secția de cardiologie a Spitalului județean din Deva.

„Este vorba despre o stație de testare la efort de ultimă generație, care este indispensabilă pentru diagnosticul de cardiopatie ischemică. Este o stație de efort complet computerizată”, explică Constantin Blaj, șeful secției de Cardiologie, Spitalul Județean Deva.

În ultimul an, alte trei secții din spital au beneficiat de aparatură modernă donată de Episcopia Devei și Hunedoarei.

„Pe secția de ortopedie un aparat roenghen mobil, care are o valoare de 2 miliarde și jumătate în bani vechi. De asemenea, s-au mai primit aparate performante în valoare de mii de euro pe secția de terapie intensivă, un aparat de anestezie complet, de o generație mai nouă decât am avut noi, și de asemenea un ecograf performant în secția de pediatrie”, adaugă Ioan Demeter, directorul medical al Spitalului Județean Deva.

Atunci când preoții au decis să demareze această campanie, au luat în calcul prioritățile medicale ale spitalului, dar și cerințele exprimate de medicii ale căror secții duceau lipsă de aparate moderne.

„Noi dorim să devenim parteneri ai spitalului în ceea ce privește susținerea actului medical, și de la caz la caz ne vom implica în susținerea activităților medicale, însă nu putem în niciun fel să suplinim datoria pe care autoritățile o au față de sistemul medical”, precizează Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Pacienții, beneficiarii direcți donațiilor, apreciază gestul preoților, dar spun că autoritățile ar trebui să fie cel puțin la fel de interesate să investească în dotarea spitalelor.

Medicina trebuie tot timpul ajutată, educația la fel, că fără cultură și medicină nu putem ajunge înainte.”

„Normal autoritățile ar trebui să o cumpere, e normal, nu? Nu biserica. Într-adevăr este necesară, pentru noi, mai ales.”

Valoarea totală a echipamentelor medicale donate de Episcopia Devei și Hunedoarei Spitalului Județean din Deva in ultimul an este de aproximativ 100.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri