Sari la conținut

Dosare penale pentru lucrări municipale

Poliţia Timiş a deschis două dosare penale după modernizarea unui bulevard din Timişoara - pentru lucrări neautorizate şi pentru instigare la lucrări neautorizate. Vorbim despre asfaltarea bulevardului Take Ionescu. Potrivit Inspectoratului de Stat în Construcţii, lucrarea a fost făcută de Primăria Timişoara cu o autorizaţie emisă în afara legii. Urmărirea penală in rem vine după ce municipalitatea şi constructorul care a modernizat artera au primit şi câte o amendă de la Garda de Mediu, pentru diminuarea spaţiului verde fără acord.

Modernizarea bulevardului Take Ionescu a fost făcută de Primăria Timişoara în baza unei autorizaţii emise cu încălcarea legii, potrivit Inspectoratului de Stat în Construcţii.

„În urma verificării a rezultat că în documentaţia aferentă autorizaţiei de construire nu s-au regăsit planşe desenate cu situaţia existentă şi situaţia propusă, referitoare la executarea lucrărilor rutiere pe bd. Take Ionescu, pe sectorul cuprins între Piaţa I.C. Brătianu şi Piaţa Badea Cârţan (...). Inspectoratul de Stat în Construcţii a încheiat procesul verbal de control în data de 22.12.2016, la Primăria Timişoara, şi a constatat că autorizaţia de construire a fost emisă cu încălcarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii", Transmite Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Verificările s-au făcut după ce un ONG din Timişoara care monitorizează activitatea primăriei a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii.

"Încălcarea legislaţiei în ce priveşte propriile lucrări crează un dezechilibru în ceea ce priveşte cetăţeanul. Cetăţeanul este obligat să urmeze o legislaţie stufoasă, iar primăria îşi arogă dreptul de a nu respecta aceea legislaţie", susţine Gabriel Tuşinean, membru ResPublica.

Pe fir a intrat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care a declanşat urmărirea penală pentru lucrările realizate de municipalitate.

"În cursul anului 2016 poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la efectuarea de lucrări neautorizate înzona drumului public pe raza municipiului Timişoara, fiind înregistrate două dosare penale în care s-a început urmărirea penală in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuarea de lucrări neautorizate în zona drumului public şi de instigare la săvârşirea infracţiunii menţionate anterior", spune Ancuţa Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Chiar şi cu două dosare penale în cercetare, primarul Timişoarei susţine că lucrările au fost executate legal.

"Cei de la direcţia de specialitate susţin că totul a fost legal, că au făcut o lucrare de reparaţie. Nu au afectat nimic decât ceea ce era inevitabil în zona de protecţie a drumului care de aceea şi există, să se poată interveni când e cazul. Nu ştiu detalii de ordin tehnic sau juridic", spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

"Şantierul pentru modernizarea bulevardului Take Ionescu a întâmpinat probleme încă de la început. Pentru a lărgi carosabilul, constructorul a diminuat spaţiul verde cu aproximativ 1 metru, fără a avea acord în acest sens. De aceea, Garda de Mediu a amendat Primăria Timişoara cu 2.500 de lei şi cu 5.000 de lei firma de construcţii" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Modernizarea Bulevardului Take Ionescu a costat 2 milioane de lei, bani de la bugetul local.