Drepturi trunchiate pentru persoanele cu dizabilități

Data publicării:
dizabilitati

Semnul european pentru persoanele cu dizabilități nu este valabil şi la Timișoara. S-a convins de asta un tânăr cu deficiențe grave de vedere, ale cărui probleme și drepturi au fost recunoscute în alte state membre ale Uniunii Europene, dar nu și în România. A fost amendat pentru parcare neregulamentară, cu toate că avea semnul în parbrizul mașinii. Greşeala lui - nu avea abonament de parcare pentru persoanele cu handicap, pe care nici nu îl putea obține, din cauză că actele medicale nu au fost emise de autoritățile din ţara noastră.

"Aici eram parcat, vinerea trecută. Când am venit la ora 6 jumătate la mașină, am găsit surpriza în geam. După cum vedeți, sunt locuri amenajate doar cu plată. Parcări rezervate sau inscripționate cu semnul internațional nu există. Din câte știu dacă nu sunt parcări rezervate pot parca pe domeniul public, într-o parcare, în mod gratuit", povestește Daniel Rădoi.

Greșit, spun autoritățile locale timișorene. O persoană cu dizabilități poate să parcheze gratuit în Timișoara doar pe locurile special marcate sau dacă are un abonament tip "persoană cu handicap".
Dacă spațiile marcate lipsesc cu desăvârșire, cum se întâmplă pe Splaiul Nicolae Titulescu și nu îndeplinești condițiile pentru abonamentul gratuit, dizabilitatea... nu mai există - cel puțin așa au considerat angajații societății care administrează parcările din oraș, care l-au amendat pe Daniel Rădoi, cetățean român cu rezidență în Italia.

"Astea erau deja afișate în geam. Cardul de parcare plus fluturașul în limba română, ținând cont că statul italian mi-a dat cardul. (reporter: Și pe verso?) Aici ne arată fotografia lui lipită de card", spune Daniel.

70 de lei a fost amenda. Pentru ca Daniel să beneficieze de un abonament gratuit de parcare în Timișoara sau în orice alt oraș din România, trebuie să prezinte documente medicale emise de autoritățile de la noi din țară, care să ateste faptul că are dizabilități de gradul I. Nu este suficient că actele medicale doveditoare au fost emise de autoritățile din Italia, traduse în limba română și legalizate.

"Majoritatea răspunsurile veneau în direcția în care trebuie obținut un certificat de încadrare într-un grad de persoană cu dizabilități aici în România, nerecunoscându-se, neexistând o procedură de recunoaștere a gradului de handicap deși evident persoana rămâne cu același handicap, el nu se face bine peste noapte , trecând granița în România", a declarat Anamaria Tonca, avocat.

Legea 448 din 2006, care stabilește cadrul legal în care se acordă facilități și se integrează în societate persoanele cu dizabilități, nu are nicio prevedere în ceea ce privește recunoașterea unui certificat emis de un alt stat membru al Uniunii Europene. Numărul locurilor de parcare special destinate lor este însă clar precizat.

"Chiar dacă este neinscripționat, pentru că legea precizează că aceste persoane au dreptul de a parca gratuit în aceste spații și din totalul numărului de spații de parcare care sunt constituite pe lângă aceste clădiri de utilitate publică, un număr de 4% din total ar trebui să fie destinate pentru persoanele cu dizabilități", a declarat Dana Ilcău, director executiv DGASPC Timș.

"O relaxare foarte mare a prevederile locale și naționale poate duce către un abuz de folosire a acestui tip de parcare", a spus Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timișoara.

Daniel a fost diagnosticat cu nistagmus congenital, o boală rară, din cauza căreia mai are doar 10% capacitate de vedere.

reporter: Alexandra Marian operatori/George Ștefăniță, Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri