Drum în garanție, deja surpat

Data publicării:
DRUM SURPAT

Alunecări de teren pe un drum de 14 kilometri, făcut din fonduri europene și care este încă în garanție. Este vorba despre un drum turistic din Mărginimea Sibiului, pe unde trec și cicliștii înscriși în Turul Sibiului. Mai multe porțiuni din asfalt au dispărut, înghițite de pământul instabil.

Ori fac slalom, ori conduc ca pe macadam. Sunt cele două variante pe care le au la îndemână șoferii care traveresează drumul județean dintre Rășinari și Poplaca, două localități din aproprierea Sibiului.

"Ce știu cine-o făcut studiul de fezabilitate... Uitați. O mai plecat o dată, l-o mai reparat o dată, mai jos, mai aici. Pleacă de peste tot, eu chiar nu-nțeleg de ce...", şofer.

"Nu-i normal. Nici n-o ieșit din garanție și deja s-o stricat. - Ce faceți să nu vă rupeți mașina pe aici? - Trebuie să mergem roată, prin Sibiu", şofer.

"Nu ne așteptam. Mă gândeam că o să fie un lucru ca lumea, dar... asta e. O să vedem la iarnă, când o să mergem la bunici cu copiii mici, ce facem?", şofer.

Șoferii din satele din apropiere, care trec zilnic pe acest drum, spun că dealul peste care trece drumul a fost tot timpul instabil.

"Nu-i... E drumul alunecos aici, nu stă pământul aici, se tot mișcă", şofer.

Șoseaua este una des frecventată de turiști, în timpul verii. Tot pe aici trece și traseul etapei internaționale de ciclism Turul Sibiului 

Drumul a fost finalizat în anul 2012, în urma unui contract pe fonduri structurale în valoare de 17 milioane de lei. Are garanție cinci ani, deci se află încă în termen. Reprezentanții constructorului au explicat, pentru Digi24, că au atras atenția autorităților cu privire la alunecările de teren, imediat după ce s-au apucat de lucru.

Pentru că proiectele pe fonduri europene nu permit niciun fel de modificări, acesta nu a fost ajustat. Proiectantul susține că a ținut cont de studiul de fezabilitate și de studiul geo, făcute în anul 2010. Acum, Consiliul Județean Sibiu vrea să știe cine se face vinovat.

"În funcție de rezultatele primite, Consiliul va lua măsurile care se impun, lucrarea fiind în garanție până în anul 2017. Dacă se demonstrează că au survenit în urma unor cauze naturale, atunci reabilitarea, remedierea revine Consiliului Județean, dacă sunt cauze ce provin din proiectare, respectiv execuție, atunci acestea revin celor implicați", Ioana Căpăţână, purtător de cuvânt Consiliul Județean Sibiu. 

Indiferent cine va plăti pentru reparații, lucrările de remediere vor începe abia în primăvara anului viitor. Până atunci, constructorul a umplut gropile cu pietriș, ca să mai atenueze din denivelări.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri