Dulciuri de 63 de mii de lei, cumpărate ilegal

Data publicării:
dulciuri
Curtea de Conturi a găsit nereguli grave la un cămin de bătrâni din Reșița. Inspectori au descoperit că în doar 9 luni conducerea azilului a cumpărat ilegal dulciuri în valoare de 63 de mii lei chiar și pentru batrănii care suferă de diabet. Mai mult, mobilierul primit de instituţie din donații ar fi ajuns la infirmiere și la angajații centrului.

Inspectorii Curţii de Conturi au verificat căminul de bătrâni din Reşiţa şi spun că dulciurile pe care s-au cheltuit anul trecut 63 de mii de lei nu respectă prevederile legii pentru că nu se pot folosi bani publici pentru zile festive sau protocol.

"Au fost constatate cazuri în care numărul pachetelor înscrise în listă a fost mai mare decât cel al persoanelor asistate. […] în majoritatea facturilor emise de furnizor se menţionează doar pachete dulciuri sau pachete dulciuri şi fructe fără a se preciza care este conţinutul unui pachet, [...] preţul fiecărui produs."

"Reprezentantii centrului pentru persoane vârstnice au cumpărat pachete cu dulciuri chiar şi pentru bătrânii care suferă de diabet şi le-au spus inspectorilor Curţii de conturi că s-au bazat pe o recomandare a psihologului" - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timişoara.

"Este răutăcios raportul este vorba de 30 de bătrâni care au diabet intradevar dar o napolitana sau o ciocolată pe lună nu le face rău. Greşeala pe care am făcut-o noi în contabilitate am înregistrat pungile cu valoarea pungii. Să înregistram ce conţine punga", spune Mihai Vîlceanu, directorul centrului.

Iar neregulile descoperite de auditoria Cur?ii de Conturi nu se opresc aici.

"Mai mult, gestiunea obiectelor de inventar în folosinţă - donaţii cuprinde obiecte de inventar date în folosinţă angajaţilor şi a altor persoane fizice şi juridice, în baza unor procese verbale de custodie. Bunurile primite prin donaţie se distribuie în mod gratuit la cei săraci şi nevoiaşi şi nu pot fi vândute."

"Salariul unui infirmier de la noi era undeva la 6 milioane, 600 de lei. Faptul că ai putut să îi ajuţi cu 2 scaune şi o masă era benefic pentru ei. Dacă nu vor fi recuperate, acestea le vor fi imputate angajaţilor", continuă Mihai Vîlceanu.

"Vom lua toate măsurile care se impun pentru a urmări ca astfel de măsuri luate de Curtea de Conturi să fie puse în executare", a precizat Camelia Basaraba şef serviciu comunicare CJ Caraş-Severin.

La centrul de bătrâni din Reşiţa sunt cazaţi 162 de bătrâni. De luna viitoare, acesta va trece în subordinea DGASPC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri