Elevii români cuceresc spațiul

Data publicării:
elevi liceu
Performanțele elevilor români au trecut de mult granițele țării, iar acum le-au depăşit și pe cele ale spațiului. O echipă formată din 5 elevi ai unui liceu din Timișoara este marea câștigătoare a unui concurs organizat de NASA și prestigioasa universitate MIT. La competiția virtuală Zero Robotics, desfășurată la Amsterdam, tinerii au cucerit locul I cu un cod creat pentru a mișca în timp real sfere de pe Stația Spațială Internațională.

„Ăsta e robotul nostru și bucățile acelea, cuburile sunt bucățile de sateliți care trebuie luate și asamblate. Și zonele alea circulare ca niște sfere sunt zonele unde noi trebuia să ducem...și robotul roșu e oponentul”, povestește unul dintre câștigători.

23 la 1 a fost scorul cu care echipa din Timișoara, "Casiopeia", a câștigat finala concursului virtual ZeroRobotics, organizat de NASA și MIT. Munca depusă de cei cinci elevi timişoreni în ultima jumătate de an s-a redus la cele 3 minute cât a durat ultima etapă.

„Toți tremuram, stăteam pe scaune înțepeniți. Iar apoi, în timp ce așteptam să ajungă rezultatul final care întârzia până se făcea transmisiunea de la ISS la Pământ”, a rememorat Miruna Grigoraș, elevă în clasa a XII-a la liceul "Grigore Moisil" Timișoara.

„Minutele jocului în care am privit cum roboții noștri se mișcă pe Stația Spațială au fost cele mai grele minute din viața mea. Era foarte multă emoție să vezi cum se mișcă roboțeii tăi și ținând cont că de acel meci depindea câștigarea competiției”, a completat Emanuel Covaci, elev în clasa a XII-a la liceul "Grigore Moisil" Timișoara.

Concursul a avut loc în Statele Unite ale Americii și a fost transmis live și în Olanda și Australia. Echipa Casiopeia s-a deplasat la Amsterdam, iar la întoarcerea acasă a fost așteptată cu emoții de părinți.

„Emoții dar și un pic obișnuință că ei or fost și anul trecut. Și atunci un pic experiență, am trecut prin asta o dată.”

„Informatica da, e în familie, să spunem moștenită dar partea de astronomie e strict a ei.”

„Îmi doresc pentru toți părinții să aibă copii cum avem noi.”

Câștigătorii nu au primit premii în bani, însă experiența trăită în Olanda este unică.

„Noi am contribuit cu ceva care a rulat acolo în spațiu. Îi așa un sentiment foarte greu de recreat”, a spus și Sebastian Maleș, elev în clasa a X-a la liceul "Grigore Moisil" Timișoara.

ZeroRobotics este o competiție organizată anual, la care participă echipe din toată lumea. În finală s-au calificat 18 echipe, dintre care 3 din România - 2 din Timișoara și una din Piatra Neamț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri