Exerciţiu de amploare cu peste o mie de militari

Data publicării:
CINCU

Exerciţiu militar de amploare în Poligonul de la Cincu. Peste o mie trei sute de militari din România, Canada, Germania şi Republica Moldova sunt mobilizati la un antrenament care durează deja, de câteva zile. Întreaga desfăşurare de forţe a avut loc sub ochii ministrului Apărării Naţionale. Este primul exerciţiu militar, la care iau parte din avioanele F16, intrate recent în dotarea Armatei Române.

România participă la acest exerciţiu cu 13 aparate de zbor şi 200 de vehicule militare. Fiecare manevră trebuie să respecte procedurile NATO.

Cei mai mulţi dintre militari, în jur de 1.000, sunt de la Brigada 2 Infanterie Rovine, din Craiova. Aşa numiţii Scorpioni. Sublocotenentul Alina Bizău e la primul ei exerciţiu de o asemenea amploare.

"Am condus focul celor două piese de aruncătoare de 82 de mm, am făcut corecţii astfel încât să ne atingem obiectivele. În calitate de femeie, pentru mine e o provocare, dar nu este greu", sublocotenent Alina Bizău.

"De obicei, furia scorpionului este cumpătată dar astăzi, în opinia mea, furia scorpionului a fost oarbă şi asta s-a văzut materializându-se în câmpul tactic", militar.

"Am putut să văd laolaltă militarii români, germani şi canadieni împreună cu cei moldoveni, operând pe aceeaşi categorie de tehnică, făcând schimb de echipamente, de armament", generalul Nicolae Ciucă şeful Statului Major General.

Prezent la exerciţiu, ministrul Apărării a urmărit în special evoluţia avioanelor de luptă F16, recent intrate în dotarea Armatei Române.

"În premieră, participă la exerciţii un număr de aparate F16, alături de MIG 21 Lancer. Cred că am putut constata toţi, specialişlti sau nu, cât de bine au intrat în postura de a participa la un exerciţiu care înseamnă, în mare măsura, o simulare reală pe teren", Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionale.

Exerciţiul, al patrulea din acest an in Poligonul de la Cincu, se încheie după opt zile de antrenamente.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri