Expoziție de poveste

Data publicării:
colectie viniluri
Nimic nu se compară cu poveştile copilăriei care răsună dintr-un pick up vechi. O ştiu doar cei care au trăit acele vremuri. Un colecţionar din orasul de pe Bega însă, a vrut să împărtăşească şi cu generaţiile de astăzi poveştile cu Păcală, Dănilă Prepeleac sau Scufița Roșie. Peste 100 de viniluri au fost expuse la Muzeul Consumatorului Comunist de la Timișoara, dintr-o colecţie de aproape zece mii.

Familia Chiț-Chiț este una dintre poveștile de pe vinil, ascultată de generații întregi, dar pe care copiii de azi nu o prea cunosc. Nici Dănilă Prepeleac sau Păcală nu mai au succes printre cei mici.

„Îmi dau seama că pentru copii nu înseamnă mare lucru. Pokemonii din ziua de astăzi nu seamănă deloc cu Veronica sau Dănilă Prepeleac. Sunt niște lumi total diferite. Aștia mici se uită cam...expresia ca găina printre lemne. Nu prea înțeleg ei despre ce e vorba. În schimb adulții și bătrânii...eu tot spun asta că de multe ori, așa la figurat, stau cu mopul după ei pentru că se plânge destul de mult. Văd o imagine pe care nu au văzut-o de...cine știe, 20, 30 de ani”, recunoaște Ovidiu Mihăiță, colecționarul vinilurilor.

Discurile din expoziția de la Muzeul Consumatorului Comunist sunt destul de rare şi au fost păstrate în condiții foarte bune.

„Colecția de discuri vechi numără peste 100 de exemplare. Cele mai cunoscute povești sunt cele ale lui Ion Creangă, Capra cu trei iezi, Punguța cu doi bani sau Ursul păcălit de vulpe” - Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara.

„Erau în acea perioadă mai multe povești, de Ion Creangă ,de Petre Ispirescu și mi se pare o idee bună. Ne readuce în memorie vremurile trecute și cu ocazia asta tinerii din ziua de astăzi află cum era pe timpuri, pe vremurile noastre.”

„Povestea mea preferată când eram mic a fost Capra cu trei iezi. MUSCA Tu mai citești povești? Da, uneori mai citesc când am timp. Pe tabletă sau cu cartea? Cu cartea.”

Colecţia de aproape 10 mii de viniluri a fost creată în 30 de ani. Expoziția poate fi vizitată pentru încă o săptămână la Muzeul Consumatorului Comunist din Timișoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri