Grevă de avertisment în spitale

Data actualizării: Data publicării:
GREVA

Pacienţii din judeţul Covasna care au avut programări la medic azi dimineaţă au fost nevoiţi să aştepte la uşă, până la ora 10.00. Peste 1500 de angajaţi din sistemul sanitar au fost în grevă de avertisment timp de două ore, perioadă în care în toate unităţile medicale din judeţ au fost asigurate doar urgenţele. Şi la trei spitale din Braşov asistentele şi personalul TESA au protestat timp de două ore. 

 

Până la ora 10:00, pacienții care aveau programări la policlinica din Sfântu Gheorghe au fost nevoiți să aștepte în fața ușii, în frig pentru că medicii au fost în grevă timp de două ore.

"Nu-i de ajuns că am stent la inimă şi încă trebuie două care nu se pot pune. Mai trebuie să stau aici două ore. De la ora 8:00 aici stau. Trebuie să astept cu răbdare că nu mi se face nimic. Trebuie să aşteptăm şi ce aşteptăm, moartea de acum", pacient.

"Nu ştiu dacă rezolv astăzi pentru ce am venit, trebuie să mai vin şi mâine, eu vin de la ţară nu sunt de aici din localitate. Nu venim la distracţie, ce să facem, asta este", paceint.

Sindicaliştii din sănătate sunt nemulțumiți de salariile prea mici foarte mici, de faptul că numărul specialiștilor scade și nu se fac angajări pentru a suplini golul rămas în urma cadrelor medicale care părăsesc sistemul de stat.

"Nu toţi salariaţii din sistemul sanitar au primit mărire de salariu. Care au primit, păreau enorme, dar sporurile se calculează sa salariul din 2009", cadru medical.

"Salariile mici, sporurile vechi, nu avem condiţiile de muncă bune, sporurile de noapte nu ni le dă. Eu lucrez la pediatrie, cu copiii e foarte greu, nu avem sporuri nici la pediatrie. Toate serviciile sunt grele", cadru medical.

Peste 1500 de medici, asistente şi personal TESA din spitalele din judeţul Covasna au participat la greva de avertisment din această dimineaţă. Nu s-a lucrat la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, la Spitalul de Recuperare Cardio-Vasculara din orașul Covasna, şi nici la Spitalul Municipal Baraolt. La Serviciul de Ambulanţă au oprit lucrul doar personalul TESA.

"S-a ajuns aici din păcate, din cauza modului cum e tratat în ultimii ani sistemul public de sănătate. În loc să fie ajutat, sprijinit şi reformat şi reforma trebuie făcută de specialişti, este mereu menţinut la un sistem de finanţare pentru subzistenţă", Vasile Neagovici, preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna.

Şi la Braşov a fost astăzi grevă, la Spitalul Judeţean, la Maternitate şi la Spitalul de Boli Infecţioase.

"Sporurile sunt calculate în raport 2009, nu 2016. Cerem urgent o lege de salariyare corectă pentru sistemul sanitar", Lenke Balint - lider de sindicat Spitalul Judeţean Braşov.

În cazul în care revendicările lor nu vor fi ascultate, în data de 31 octombrie angajaţii din sănătate vor intra în grevă generală.

Reporteri: Sorin Secli, Mădălina Zamfir
Operatori: Dan Dascălu, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri