Timișoara, primul oraș din Europa cu străzi iluminate electric, vrea din nou să dețină pionieratul, de această dată, în ceea ce privește iluminatul arhitectural. Pentru asta, la Universitatea Politehnica din Timişoara se dorește introducerea, în premieră naţională, a designului de iluminat arhitectural. Vorbim despre o specializare care ar trebui să formeze viitori arhitecți care să valorifice potențialul unei clădiri prin intermediul luminii. Lumina este punctul central într-o construcţie şi sunt foarte puţini cei care ştiu să o folosească şi să o pună în valoare - este ideea de la care a pornit inițiativa de introducere a specializării de design de iluminat arhitectural la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica din Timișoara.
„Acest curs de iluminat este necesar, cererea vine și din partea lor, din partea studenților. Momentan, proiectele de iluminat se realizează de producătorii de aparate de iluminat și de inginerii care colaborează cu aceștia și mi se pare că lipsește cu desăvârșire partea creativă în acest proces de a da viață clădirilor prin iluminat”, explică Alexandra Maier, inițiatorul ideii, asistent universitar UPT.
Cursanții nu ar lipsi, în eventualitatea înfiinţării unei astfel de specializări, pentru că și actualii studenți ai facultății de arhitectură ar fi interesaţi de iluminat.
„Mi se pare o idee foarte bună mai ales că vin de la secția de amenajări interioare și mobilier.”
„Am fost recent în Belgia unde iluminatul pe timp de seară îi foarte, foarte dezvoltat și e scoasă foarte mult în evidență arhitectura.”
„Aș dori să văd altfel tot ce înseamnă centru, tot ce înseamnă o piață, o piață moartă, noi putând să o readucem la viață prin iluminat.”
Un design de iluminat arhitectural poate dezvolta viața de noapte în orice oraș, cu atât mai mult în Timișoara, capitală culturală europeană în 2021.
„Asta este o profesie în sine. În anii 90, dacă bine îmi amintesc, dacă nu chiar 80, la Londra au pornit din greu această specializare ca acum ei să fie o voce importantă în acest domeniu al lightdesignului. Bineînțeles că e de dorit așa ceva”, adaugă Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș.
Modele de urmat există în Europa, atunci când vine vorba despre designul de iluminat arhitectural.
„Designul de iluminat se studiază prin programe de master de 2 ani. Probabil cel mai renumit program este cel de la KTH din Stockholm, din Suedia, mai e un master la Vismar, în Madrid, în Italia, în Anglia și în SUA de asemenea sunt câteva universități care oferă programe de master pentru specialiștii în iluminat”, mai precizează Alexandra Maier, inițiatorul ideii.
Aceasta a fost de altfel şi una dintre concluziile bienalei timişorene de arhitectură, care s-a încheiat recent: piaţa muncii cere formarea de designeri de iluminat.