Imagini rare din cuibul unor șoimi dunăreni

Data publicării:
13 soim

Cuiburile artificiale montate pe stâlpi, în Câmpia de Vest,pentru șoimii dunăreni au dat roade. Perechile s-au înmulțit, iar camerele de supraveghere montate în cuiburi au surprins şi momentul clocirii ouălor. Este pentru prima dată când reprezentanții Wild Watch România reușesc să și filmeze aceste momente. 

Primele camere au fost montate în cuiburile șoimilor dunăreni, în urmă cu 3 ani. Tot atunci au fost amplasate și mai multe cuiburi artificiale. Păsările s-au înmulțit, iar acum obiectivele celor de la Wild Watch România au surprins momente unice.

”Este important pentru că e una dintre cele mai rare specii de păsări din România.  Pentru noi, în acest moment, este pentru prima dată când reușim şi din punct de vedere tehnic să asigurăm transmiterea imaginilor live chiar de la începutul clocitului”, a declarat Cristian Ilea, managerul de proiect Wild Watch România.

Locația cuibului unde păsările rare se înmulțesc este strict secretă pentru ca habitatul lor să nu fie deranjat. Ornitologii spun şi că șoimii pot fi chiar furați ca să fie vânduți. Ei sunt folosiți frecvent pentru vânătoare, mai ales în Orientul Mijlociu.

”Efectivele au scăzut foarte mult în ultimii 20 - 30 de ani, din cauza lipsei locurilor de cuibărire, acele locuri netulburate, copaci înalți, copaci singulari, pâlcuri de copaci din terenuri din zone nederanjate de către om”, a spus Gabriel Herlo, biolog.

”Cei care doresc să urmărească viața sălbatică a șoimilor dunăreni o pot face online. Trebuie să acceseze pagina wildlife.com şi aici pot vedea imagini direct din cuibul păsărilor”, relatează  Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timișoara.

În 2015 ornitologii știau de existența a 6 perechi cuibăritoare în Câmpia de Vest, iar acum numărul lor este dublu.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Dan Şoşdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri