Încet, dar sigur - grădinița care se scufundă

Data publicării:
bethausen
O grădiniță care se scufundă - de asta au parte aproape 50 de micuți din comuna Bethausen, județul Timiș. Clădirea a fost construită acum un secol și jumătate, fără să aibă o fundație trainică, din beton, şi pe un teren mlăștinos, motiv pentru care se scufundă puţin câte puţin în fiecare an. Mai mult, igrasia ajunge până la tavan, iar părinții se tem pentru sănătatea copiilor.

"Aici s-a încercat o subzidire prin anii 2008, dar doar în exteriorul clădirii, nu sub clădire", povesteşte Adrian Ionescu, directorul şcolii de care aparţine grădiniţa.

Diferența de nivel dintre vechea fundație din cărămidă a grădiniței din Bethausen și sol este de aproximativ 30 de centimetri, arată o expertiză tehnică solicitată de primărie. Cu ochiul liber, diferența de nivel nu este foarte vizibilă. În schimb, mirosul de mucegai de pe pereții grădiniței se simte de cum intri în curte.

"Pentru a masca igrasia și mucegaiul, am acoperit pereții cu planșe, iar până la un metru am pus lambriuri", indică directorul școlii.

Este soluția tempora ră pe care a găsit-o conducerea unității de învățământ. Asta nu rezolvă însă problema care le pune în pericol sănătatea copiilor.

"Avem în fiecare an probleme, se îmbolnăvesc, alergii. Am avut probleme, copii care au avut și un început de astm", completează Adrian Ionescu.

Două grupe de copii merg la grădiniţă în clădirea care se scufundă. Sunt mai mulţi în comună, însă părinții s-au temut să îi aducă în spații pline de mucegai.

"Puteam să facem mai multe grupe, dar fiind condițiile care sunt, care se văd, au decis să îi ducă la oraș", povestește Lelica Suba - educator.

Conștienți de problemele de sănătate pe care le pot dezvolta cei mici, alți părinți nu au însă de ales, pentru că grădinița este unica din localitate.

"E nesănătos pentru copii, pentru respirație, pentru plămâni, e nesănătos. Mai ales că sunt copii mici, în creștere, plămânii în creștere. Tot sistemul respirator are de suferit."

"Mai frecvent rinite, conjunctivite și în special astm bronșic", completează Virgil Musta - medic pneumolog.

O reabilitare a clădirii, care să cuprindă şi realizarea unei fundaţii din beton, ar fi mai costisitoare decât ridicarea unei noi grădiniţe.

„Valoarea totală a lucrărilor de reparații și consolidare este de 476.214 lei. (...) Rezultă că, din punct de vedere economic, se justifică realizarea unui nou corp de clădire, care să corespundă din toate punctele de vedere noilor cerinţe pentru înființarea unei grădinițe".

Autorităţile locale speră într-o finanţare de la Guvern, pentru construirea unei noi grădiniţe.

"Am și înaintat proiectul către Ministerul Dezvoltării. MUSCĂ În 15 martie, anul respectiv s-a depus, comuna Bethausen a depus 5 proiecte printre care și grădinița", adaugă Ioan Lihoni - primarul comunei Bethausen.

Problema este că răspunsul de la minister nu a sosit încă, iar primăria nu dispune de resurse pentru a construi un nou imobil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri