Info centre, de la utilitate la risipă

Data publicării:
centru info

Centre de informare turistică, între utilitate și risipă de bani. 30 de asemenea info puncte au fost construite în județul Hunedoara în ultimii 3 ani. Dacă unele sunt vizitate săptămânal de sute de turiști dornici de informații și recomandări, în altele nu intră nimeni luni întregi. Sau, și mai rău, sunt centre unde potențialii turiști găsesc mereu ușile închise. Sunt însă și comune din județ care se promovează pe internet, dar fie trimit vizitatorii în alte localități, fie îi îndrumă spre obiective fără potențial turistic.

Pagina de internet a centrului de informare turistică din comuna Romos este plină de obiective ce pot fi vizitate. La o simplă lectură, constați însă că atracțiile prezentate sunt din alte localități, cum ar fi cetățile dacice din munții Orăștiei sau Băile Romane de la Geoagiu. Este promovată aici și o pârtie de schi privată, dar fotografia care ar trebui să-i tenteze pe turiști înfățișează un deal înverzit în plină vară.

"În comuna Romos există o pârtie de schi în cătunul Frăsinei, pe un drum de macadam. Pârtia este privată, dar este dotată cu schi lift și instalație de nocturnă, iar cabana de la baza pârtiei oferă cazare pentru 15 persoane" - sursă: www.infoturism-romos.ro  

Asemănător e și cazul info centrului din Lăpugiu de Jos. Pagina electronică te îndeamnă să vizitezi codrii seculari din comuna Bătrâna sau bisericile de lemn din comuna Dobra. În schimb, la Brănișca, centrul construit în 2015, cu 145 de mii de euro, este închis.

”De aici din curte centrul pare închis, dar poate avem totuși noroc. Să încercăm, o primă ușă, închis. Mai avem o speranță la această ușă, să vedem, închis. Nu este nici măcar un program afișat, iar poarta de intrare în curte era și ea închisă ”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

”Personalul pe care îl am a venit până la sediul central, după care se întoarce înapoi în program funcționează în general în programul estival mai bine zis și respectă programul primăriei pe perioada de iarnă”, a declarat Adel Ștef,  primar comuna Brănișca.

Unii localnici din Brănișca nici nu știu de un asemenea centru, iar cei care au aflat de el, îl consideră o cheltuială inutilă.

Există totuși și exemple de bune practici. Centrul de informare amenajat la poalele cetății din Deva este vizitat săptămânal de sute de persoane. Construit în urmă cu 3 ani, cu 555 de mii de lei, centrul și-a dovedit până acum utilitatea. Cetatea Devei a fost vizitată de altfel în cursul anului trecut de 200 de mii de turiști.

”Sunt foarte entuziasmați, și ne întreabă, materiale promoționale aveți, noi le oferim tot ceea ce avem, hărți, pliante, cu cetatea, cu orașul, pliante de la alte centre cu care colaborăm”, a spus Cecilia Sârbu, Centru de Informare Turistică Deva.

În județul Hunedoara au fost construite în ultimii 3 ani 30 de centre de informare turistică. În medie, fiecare dintre ele a costat în jur de 500 de mii de lei.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri