Instituţiile statului, fără asigurare obligatorie

Data publicării:
INSTITUTII ASIGURARI

Pentru că insitutuţiile publice nu sunt plătitoare de impozit către stat, nu pot încheia nicio asigurare obligatorie. Astfel, autorităţile publice sunt nevoite să găsească alte soluţii pentru evitarea unor posibile incidente. Singura insituţie din Braşov care şi-a asigurat toate cele cinci clădiri este Spitalul Judeţean.  

Legislaţia nu obligă instituţiile publice să aibă asigurare pe clădirile în care funcţionează, iar în cazul unor dezastre, asemenea incendiului de săptămâna trecută de la Centrul de Reabilitare Școlară Brădet, autorităţile sunt bune de plată. Ca să acopere cumva această lacună legislativă, reprezentanţii insituţiilor au căutat metode prin care să se asigure că pot fi evitate pe cât posibil incidentele.

"Clădirile de stat sunt neplătitoare de impozit şi implicit în acest sens nu se fac asigurări obligatorii. Dar noi, din punct de vedere al protecţiei şi siguranţei în caz de incendiu, suntem asiguraţi, avem un ordin MAI, avem stingătoare, avem o normă, suntem peste numărul care ni-l certifică şi ni-l impune norma şi întotdeauna avem procedurile puse la punct şi oameni instruiţi", Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov. 

În aceeaşi clădire îşi desfăşoară activitatea şi angajaţii Consiliului Judeţean. Şi ei sunt instruiţi periodic şi iau parte la exerciţii de intervenţie în situaţii de urgenţă. Reprezentanţii instituţiei caută însă o soluţie prin care să poată asigura alte clădiri ale instituţiilor din subordine.

"Vom face o analiză, în următoarele două zile voi vorbi cu firmele de asigurări să încercăm să facem o altfel de asigurare, eventual la pachet să scoatem toate care sunt în proprietate, cel puţin centrele de copii din tot judeţul Braşov, care sunt în proprietatea Consilului Judeţean. Să vedem care e soluţia, să găsim o formulă pentru asigurarea tuturor clădirilor acestea, cel puţin cele unde locuiesc copii", Adrian Gabor, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Braşov. 

Primăria şi toate instituţiile pe care le are în subordine sunt în aceeaşi situaţie.

"Noi am încercat să luăm măsuri astfel încât să reducem la minimun riscurile, atât la nivelul clădirii primăriei minicipiului Braşov cât şi la nivelul unităţilor de învăţământ. Deja mai multe unităţi au sisteme de alarmare în caz de incendiu. Pentru o parte dintre acestea, la sfârşitul anului trecut, am depus documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei...astfel încât riscuile să fie reduse la minimum posibil", Sorin Toarcea, purtător de cuvânt primăria Braşov. 

Clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov este singura instituţie publică din Braşov care a găsit o rezolvare. A lansat o licitație luna trecută în vederea încheierii de asigurări pentru cele cinci clădiri pe care le are în administrare, iar valoarea contractului este de peste 57.000 lei pentru o perioadă de un an de zile.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri