La pas prin ţinutul de calcar de la Năeni

Data publicării:
La pas prin tinutul de calcar de la Naeni

La început de octombrie pornim la pas prin ţinutul de calcar de la Năeni, din judeţul Buzău. Acolo, pe un deal, la 600 de metri altitudine, vom descoperi "Biserica dintr-o piatră".   Lăcaşul de cult a fost construit în totalitate din bucăţi de calcar alb, adus de la cariera din localitate. Până şi catapeteasma bisericii şi zidurile înalte care o înconjoară sunt sculptate în piatră aidoma celei folosite la ridicarea Palatului Parlamentului. 



De pe înălţimile dealului Colarea, bisericuţa din piatră veghează asupra Năeniului.

Elena Stanciu, ghid turistic: "Ceea ce o face unică, atât în țara noastră cât și în Europa este faptul că această bisericuță este construită în exterior și în interior din calcarul de Năeni. Catapeteasma bisericii și toate decorațiunile interioare sunt făcute din acest calcar de Năeni"

Incrustaţiile de scoici şi melci sunt cele care fac calcarul de la Năeni foarte căutat.

Alexandra Dinu, reporter Digi 24: "Tipul acesta de calcar a fost folosit si la construirea Casei Poporului din Capitală"

Oamenii locului spun că în zilele senine, de sus de pe platou se poate zări în depărtare Marea Neagră. Chiar dacă nu aveţi noroc să o vedeţi, nu veţi regreta o vizită la Năeni. În vârful dealului veţi descoperi peisaje impresionante.

Ilie Drăgoi, viceprimarul comunei Năeni: "Anual vin în comuna Naeni, la Biserica dintr-o piatra, în jur de 2000 de persoane. Sunt persoane care vin și din strainatate, din Germania au venit, din Grecia au venit"

Fănel Drâmbă, preotul "Bisericii dintr-o piatră": "Liniștea cred ca este principalul lucru care pe care îl găsesc aici, este o liniște nemaipomenită, iar mai apoi peisajul, care este deosebit, mulți îmi spun: Parinte când ma uit peste zid parca sunt într-un avion, atat de frumos este pesisajul"

La doar jumătate de kilometru de mers pe jos de la "Biserica dintr-o piatră" descoperiţi o tabăra de sculptură înfiinţată în urmă cu 30 de ani. Fiecare operă de acolo este realizată de mâinile dibace ale unor artişti de 14 ani...

Elena Stanciu, ghid turistic: "Imediat din tabără se coboara în satul dacic, un loc deosebit, început în 2012. Mai avem tot aici in locatie grotele preistorice, un numar de cinci grote, care la fel sunt cautate de catre turisti."

În localitatea Năeni nu există pensiuni, însă puteţi întinde cortul la doar doi paşi de Biserica dintr-o piatră. Cei care nu se pot lipsi de confort găsesc cazare pentru toate buzunarele la 30 de kilometri depărtare, în staţiunea Sărata Monteoru.

reporter: Alexandra Dinu
operator: Bogdan Vlădoiu>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri