Lege nouă pentru administratorii de bloc

Data publicării:
administratori

Revoltă în rândul administratorilor de bloc. Mâine va intra în vigoare o lege care îi face să scoată pentru a treia oară bani din buzunar pentru noi atestate. Legea îi nemulțumește și pe președinți, în contextul în care cei mai mulţi dintre ei fac muncă voluntară. Federația Asociaților de Locatari și-a exprimat punctul de vedere în comisia de specialitate din Parlament, însă deputații nu au ţinut cont de opinia lor și au votat politic.

Gavril Mic are 82 de ani și este președinte de bloc de aproape două decenii. În tot acest timp s-a ocupat de problemele administrative ale imobilului în care locuiește. Odată cu noile modificări se gândeşte să renunţe.

„De 18 ani, dar acuma cred că mă las. Vii și îmi impui mie aicea un fond de reparații și investiții de care nu am nevoie, adică asociația nu are nevoie la ora asta. Vine și spune legea: atestatul administratorului să fie afișat la avizier”, spune Gavril Mic, președinte de bloc.

Şi nu este singura modificare adusă de Legea nr. 196/2018. Administratorul va trebui să vireze într-un cont bancar banii pe care îi strânge de la locatari în termen de 24 de ore.

„Depunerea banilor în cont la bancă în decurs de 24 de ore este o aberație dacă eu încasez sâmbătă cum îi depun în 24 de ore?” spune Mircea Burașin, administrator de bloc.

Președintele Federației Asociațiilor de Locatari din Timișoara spune că noile reglementări.

„Nimeni nu mai dorește să fie ales în comitet sau președinte pentru că atâtea sarcini pune în cârca președintelui sau a comitetului și nu numai că le pune, dar sunt și amenzi groaznice. Scopul acestei legi este acela de a face ca asociațiile de proprietari să nu mai funcționeze să nu mai fie nimeni în comitet să vină ei cu firmele lor să facă administrație” declară Petru Olariu, președinte FALT Timișoara.

Un singur parlamentar de Timiș a votat împotriva acestei legi, mai spune preșesintele FALT.

„Eu cred că toate prevederile legale absolut orice fel de normă socială trebuie să țină cont de cei care sunt practicieni, adică cei care se izbesc zi de zi de problemele acelor demersuri care sunt în cauză” a spus Ben-Oni Ardelean, deputat PNL de Timiș.

Legea a trecut fără probleme de forul decizional, iar deputații recunosc că votul a fost dictat de politică.

„A fost un vot politic, pot să vă spun că a fost un vot politic legea vine de pe vremea deci promovarea a facut-o guvernul pe vremea domnului Sorin Grindeanu, prim-ministru” spune Cornel Sămprtinean, deputat PMP de Timiș.

„Să gândească ce votează. Să gândească din punctul de vedere al... gândind ca și un președinte sau administrator nu ca un deputat sau senator” le-a spus în replică Mircea Burașin, administrator de bloc.

Legea care schimbă modul în care funcționează asociațiile de proprietari a fost votată în Camera Deputaților cu 273 de voturi pentru, 2 împotrivă și 4 abțineri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri