Sari la conținut

Liceenii, militari pentru o zi

Zece elevi de liceu din Timișoara, cu vârste între 16 și 18 ani, au fost pentru câteva ore colegi cu militarii din Batalionul 32 Infanterie „Mircea", cunoscut ca „Scorpionii Galbeni". Tinerii au îmbrăcat uniforma militară, au învățat cum să mânuiască o armă, dar și cum să țină cadența.

Scorpionii Galbeni au coborât milităria din pod și i-au învățaț pe adolescenți că armata înseamnă în primul rând disciplină, dar și condiție fizică. Numai echipamentul pe care îl poartă poate să ajungă să cântărească 50 de kilograme.

„E puțin cam grea. Când nu mai poți să o ții pe tine, spui."

„E fain, de mică îmi place. Și tati o făcut armata. Ti-ar plăcea o carieră în domeniu? Da."

„Ar putea să fie o carieră dar e destul de greu. Dar nu zic că nu. Mereu m-au interesat chestiile de genu' și îmi place aventura."

„Destul de grea arma, dar m-aș putea obișnui cu asta. O pasiune? Ai mai fost într-o unitate militară, cum ți se pare? Nu, nu am mai fost niciodată dar am o pasiune față de armată și aș vrea să urmez o carieră militară."

Delia, deși cea mai mică în înălțime din grupul adolescenților scorpioni, este deja hotărâtă atunci când vine vorba de viitorul său: va îmbrăca uniforma.

„Mi se pare super faină și este o experiență pe care nu oricine poate să o aibe. Îi super fain aici, aș mai veni ori de câte ori aș avea ocazia. Te gândești la o carieră în domeniu? În Poliție dar e bine și aici", spune Delia Băisan, elevă în clasa a X-a.

Au răspuns „Prezent" la instrucție și scorpioni experimentați, care au participat la misiuni în teatre de operații.

„Cariera militară trebuie să îți placă. Asta este primordial, dacă îți place totul vine de la sine. Dacă aș avea un copil, clar l-aș sfătui să vină în armată pentru că mie mi-a plăcut. În teatrul de operații e o experiență, o experiență deosebită", explică Roxana Sobol, sergent major al Batalionului 32 Infanterie „Mircea".

Acțiunea organizată de Scorpionii Galbeni în Timișoara va fi repetată și în alte zone ale țării.

„Face parte din proiectul Armata României în școli. Este un proiect care este premergător aniversării Zilei Armatei României", susține Laurențiu Cristian Andrușco, ofițer de relații publice - „Scorpionii Galbeni".