Limba engleză, studiată aproape la fel ca româna

Data publicării:
limba engleza
Aproape toți elevii de gimnaziu din Timiș învață limba engleză, indiferent dacă merg la școală la oraș sau în localități din mediul rural. Este cea mai populară limbă străină studiată, urmată de franceză. Sunt concluziile celui mai recent raport Eurostat, care arată că România ocupă un loc fruntaş în topul țărilor europene dacă vorbim despre numărul de elevi care studiază cel puțin două limbi străine.

Toate dialogurile din timpul orei de engleză se poartă în această limbă, care nu mai este de mult străină pentru elevii de gimnaziu din Timișoara. Ei pot purta în orice moment o discuție în această limbă de circulație internațională. Şi se descurcă aproape la fel de bine ca în română.

„El nu mănâncă multă ciocolată în fiecare zi, pentru că are mult zahăr și nu este foarte sănătoasă.”

Aproximativ 400 de profesori de limbă engleză predau în fiecare zi limba lui Shakespeare în școlile din județul Timiș.

„În orașe în general, nivelul de limbă este mult mai bun. În școlile din orașe copiii au acces la materiale. Fac foarte multă engleză cu ei. Nu zic că la sate sunt profesori slabi. Și acolo sunt profesori buni care depun foarte mult efort”, precizează Corina Marcu, profesor de limbă engleză la Liceul „J.L Calderon” Timișoara.

Ultimul raport Eurostat, valabil pentru anul 2015, plasează țara noastră pe locul al cincilea în Europa, după numărul de elevi de gimnaziu care învață cel puțin 2 limbi străine - aproape 93%. Pe primele 4 locuri sunt Luxemburg, Finlanda, Italia și Estonia. În 2013, România era pe ultimele locuri în acest top european.

„Acest raport arată faptul că la nivel de limba engleză lucrurile s-au îmbunătățit considerabil iar în ceea ce privește județul Timiș, o să-mi permit să spun că stăm foarte bine atâta timp cât anul trecut de exemplu, unul din elevii noștri a reprezentat România la concursul internațional de public speaking la Londra”, completează și Ramona Faur, inspectorul de limbă engleză al ISJ Timiș.

Engleza este cea mai utilizată limbă străină în România, iar acest lucru se vede și în cerințele angajatorilor. Nici nu o mai regăsim în anunţurile de angajare - se subînţelege faptul că este cunoscută.

„Avem o echipă cu membri din peste 3 continente și dialogăm în birou, în toate mailurile dintre noi, doar în limba engleză. Pe noi ne avantajează faptul că toată lumea vorbește limba engleză datorită clienților, clienții noștri fiind din toată lumea. Suntem obligați să discutăm cu ei doar în engleză”, explică Florin Cornianu, reprezentantul unei companii din Timișoara.

Potrivit aceluiași raport Eurostat, la polul opus sunt țări precum Austria sau Ungaria, unde mai putin de 10% dintre elevii de gimnaziu învață o limbă străină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri