Lumea fascinantă a subteranului

Data publicării:
pestera bolii
Nu știți încotro să fugiţi, pentru câteva zile de relaxare? Vreţi aer curat şi linişte? Ați vrea, dacă se poate, să vizitaţi un loc, pe care n-ați mai avut până acum ocazia să îl vedeţi? Vă propunem o excursie, în sudul județului Hunedoara, la ieșirea din Țara Hațegului, înspre Valea Jiului. Nu departe de Petroșani, veți găsi ușor drumul marcat cu indicatoare, spre Peștera Bolii. Săpată adânc în calcar, de apele a două pârâuri, peștera situată la peste 700 de metri altitudine, se află la doar câțiva pași de Cetatea Dacică Bănița.

„Peștera Bolii este una dintre puținele peșteri din țară care pot fi străbătute de la un capăt la celălalt. În linie dreaptă, lungimea totală a peșterii e de doar jumătate de kilometru, însă lungimea totală a galeriilor depășește doi kilometri” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

În pântecul munteului au fost descoperite de cercetători urme de viață din paleolitic, de la mărgele şi vase din lut până la unelte din piatră şi os. Specialiştii cred că în antichitate peştera Bolii a fost adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii de la Marea Egee în drumul lor spre Apulum. Locurile ascunse din peşteră au dat naştere mai multor legende.

„Această jupâneasă era și un fel de conducător de oști al zonei, era foarte frumoasă, dar și foarte rea. Fecioara Maria, pentru că era rea și afurisită, a transformat-o în râu”, povestește Imi Szuhanek, administratorul Peșterii Bolii.

Prima atestare documentară datează din anul 1404, când peștera a fost dăruită de regele Sigismund familiei voievodului Bolia din Zarand. De atunci, peștera a avut mereu un rol strategic și militar.

„În România nu mai este o peșteră care să aibă atât de multe atestări documentare privind trecerea unor somități: împăratul Iosif al doilea, Romerg și alții au venit în calitate de militari aici, pentru că peștera avea o importanță strategică”, continuă administratorul peșterii.

Peștera din masivul Șureanu a fost preluată în administrare în anul 2006 de către o asociație de ecologie. A fost amenajată pentru turiști, au fost instalate podețe din lemn deasupra apei și a fost iluminată cu sute de leduri colorate. Administratorii au descoperit şi că peștera este potrivită pentru concerte sau spectacole.

„Are o acustică cu totul deosebită, încap până la 1200, 1300 de oameni să participe la concert, ne bucurăm c-am reușit să aducem coruri, să ținem concertele de Crăciun”, adaugă Imi Szuhanek, administratorul Peșterii Bolii.

De la începutul anului și până acum, peștera a fost vizitată de peste 5000 de turiști. Biletul de intrare costă 5 lei, iar elevii și studenții plătesc 2,5 lei. Turiștii pleacă de la Peștera Bolii fascinați de lumea subterană descoperită acolo.

„Foarte interesantă și deosebită, față de alte peșteri pe care le-am văzut, mi s-a părut de o cu totul și cu totul altă structură. Accesul e foarte ușor, îi bine luminată.” „Este un pic mai simplă, dar până acum n-am văzut niciodată o peșteră care să aibă și intrare, și ieșire, să poți să mergi prin ea și să ieși pe partea cealaltă.”

Peștera Bolii este la doar 10 kilometri de Petroșani. Se poate ajunge cu mașina, pe drumul național 66 care face legătura cu Deva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri