Masivul Retezat, splendoare în alb

Data publicării:
retezat
Albul domină muntele, iar noaptea și ziua sunt doar momente care punctează trecerea timpului. Întins pe mai bine de 40 de mii de hectare în județul Hunedoara şi așezat între 2 depresiuni și 2 râuri, Masivul Retezat are văi, circuri glaciare, peșteri și calcare împânzite de chei. Poate fi oricând locul perfect pentru o evadare de weekend sau pentru o vacanță de vară. Iarna însă, masivul impresionează prin liniște, prin culorile amurgului, prin cascadele înghețate sau căprioarele ascunse printre copaci.

„Partea de nord a Retezatului oferă una dintre cele mai spectaculoase priveliști. Cascada Lolaia, adună apă din 4 pârâuri, iar iarna, când este foarte frig, peisajul este unul feeric, pentru că apa cascadei răzbate de sub peretele de gheață” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Cine n-a văzut Retezatul iarna, nu l-a văzut deloc, cred montaniarzii îndrăgostiți de masivul cu zeci de ochi albaștri, așa cum sunt numite lacurile glaciare. Pentru că Retezatul are zeci de lacuri glaciare. Bucura este cel mai întins din țară, iar Zănoaga cel mai adânc. 20 de vârfuri au peste 2000 de metri altitudine. Montaniarzii pot parcurge trasee spre toate aceste obiective.

„De aici, din Cârnic, sunt amenajate 5 trasee, a căror durată variază între 2 ore și 5 ore și jumătate. De aici turiștii pot ajunge până la Pietrele, până la Gențiana, până la 2 lacuri glaciare sau chiar până pe vârful Retezat” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Turiștii pot să vină în masiv cu echipament corespunzător, cu rachete de zăpadă, cu schiuri de tură, dar și doar cu bocancii. Masivul poate fi vizitat pe anumite trasee care sunt deschise și în timpul iernii”, povestește Alin Ivașcu, ranger Parcul Național Retezat.

În Retezat nu ajung decât turiștii pasionați de mers pe jos, de cățărat, de escaladat culmi pleșuve. Unii dintre ei preferă să înnopteze la refugii sau cabane construite de salvamontiști. Cu toții spun că cel mai mare bine care i se poate face muntelui este să îi fie păstrată sălbăticia.

„Din punctul meu de vedere, Retezatul e cel mai frumos masiv din România. Iarna îi o anumită liniște, și dimineața și seara când se înroșesc crestele îi mult mai frumos.”

„E un loc din basme, îi foarte fain, îs cei mai faini munți ai noștri.”

„Îi deosebit pentru că îi mai sălbatic, pentru că îi mai puțin vizitat, lumea consideră că îi aici turism de aventură.”

La poalele Retezatului, tentațiile turistice sunt pe măsura celor de pe creste. Pârtia de la Râușor, cetatea Colț sau cetatea de la Mălăiești sunt doar câteva dintre ele.

„Hațegul tot, munții Retezat se pot vedea, nu chiar vârfurile, dar toate culmile care duc spre vârful Retezat se pot vedea din turnul cetății. E un peisaj extraordinar pe care nu poți să-l vezi de oriunde, decât din turnul cetății” arată Viorica Bârlea, administrator Cetatea Mălăiești.

Biletul de intrare în Parcul Național Retezat costă 10 lei și este valabil timp de 7 zile. Turiștii care nu se îndură să plece spre case foarte repede, au multiple posibilități de cazare în comunele de la baza muntelului. La pensiunile și cabanele din lemn, unde sunt așteptați cu foc în sobă și o cană de vin fiert, o cameră costă între 80 și 100 de lei pe zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri