Mocăniţa a şuierat pe Valea Hârtibaciului

Data actualizării: Data publicării:
MOCANITA

Locomotiva cu abur s-a auzit din nou în județul Sibiu, pe Valea Hârtibaciului. O porțiune din calea ferată îngustă a fost reabilitată de voluntari, iar trenul de mică viteză a străbătut iar colinele transilvănene. Peste o mie de oameni și-au rezervat bilete pentru Mocăniță. 

 

În urmă cu 30 de ani, Mocănița încă mai era principalul mijloc de transport între satele de pe Valea Hârtibaciului. După ce linia a fost închisă, șinele s-au degradat, iar multe au fost furate. De câțiva ani, o mână de voluntari se adună în fiecare săptămână ca să reabiliteze linia, prin forțe proprii. Anul acesta, au reușit să repornească Mocănița de trei ori.

Organizatorii se așteaptă ca, în cele două zile peste 2.000 de oameni să urce în vagoane.

"Am așteptat, cred că din iulie, cam așa", vizitator.

"E foarte frumoasă și mult-așteptată", vizitator.

"Ne bucurăm să fim pentru prima oară aici", călător.

"Ne bucurăm de o astfel de reînviere a tradiției și a traseului Mocăniței", călător.

În urmă cu 100 de ani, între Sibiu și Sighișoara era cea mai lungă linie îngustă din România, cu peste 120 de kilometri. Astăzi, doar o mică bucată a fost reabilitată, tot de o organizație non-profit.

"Deocamdată, circulă pe primii 4 kilometri către Hosman, deși linia a mai fost reparată, anul ăsta, de către noi, de voluntari, încă aproximativ o jumătate de kilometru", Mihai Blotor,Asociația prietenii Mocăniței.

Sibienii primesc un ajutor consistent de la o asociație din Marea Britanie, cu mult mai multă experiență în căile ferate înguste.

"Am fost aici la începutul proiectului, iar acum suntem aici la renașterea lui. Este fantastic. Este minunat. Transilvania este un ținut extraordinar. Îi încurajăm pe toți englezii să vină aici", David Allen, voluntar.

Mocănița va reporni pe Valea Hârtibaciului abia anul viitor.

reporter: Adela Mohanu
imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri