Sari la conținut

„Muzeu” din pasiune pentru apicultură

Un apicultor din judeţul Timiş şi-a amenajat acasa un adevărat muzeu dedicat mierii. A expus instrumentele care se foloseau pe vremuri, vechi de câteva sute de ani, stupi şi recipiente în care era păstrată mierea.

„O cuţitoare, un fel de macetă pentru tăiat frunziş, aşa mai departe. Un joagă, Un fel de fierăstrău cu care, pur şi simplu, doborau arborele cu stupi”, povestește Ion Bobescu, apicultor.

Sunt câteva dintre instrumentele folosite în trecut de vânătorii de stupi, expuse acum în casa lui Ion Bobescu. Bărbatul provine dintr-o familie de apicultori cu tradiţie, iar exponatele sunt, în mare parte, moştenite.

„Din păcate apicultura este într-un declin grozav şi măcar amintirile să rămână, să le vadă, să le cunoască lumea, să cunoască ce a însemnat apicultura pe vremuri”, continuă Bobescu.

Întreaga istorie a apiculturii stă adăpostită în două camere.

„Ştiu că un topor, pe care îl avem noi expus aici, a fost al străbunilor mei şi a fost toporul unor bârcari, vânători de stupi, şi are vreo 3-400 de ani”, adaugă apicultor.

Obiectele expuse sunt vechi de câteva sute de ani. Printre acestea: dispozitive din lemn, construite în trecut de ţărani pentru a separa mierea de ceară şi stupi.

„Atracţia principală a Muzeului Apicol este acest buduroi, un stup în care trăiesc şi muncesc aproximativ 30.000 de albine” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Peste 1000 de persoane au intrat în casa lui Ion Bobescu din satul Şuştra, pentru a vedea ce înseamnă să ai drag de apicultură.

„Ăsta mi se pare interesant. Exponate frumoase, intereante.”

„Totul e foarte frumos amenajat şi e foarte bine.”

„Cred că un astfel de muzeu lipsea. E o iniţiativă fantastică şi cred că e o ocazie ca oamenii să înveţe despre apicultură, despre albine.”

Intrarea este liberă pentru cei care vor să vadă exponatele.