Muzeul Banatului Montan, un puzzle din istoria Reșiței

Data publicării:
muzeu
Numele municipiului-reședință a județului Caraș-Severin, Reșița, provine din latinescul "recitia", care înseamnă "izvor rece". Tot un izvor, dar de cultură și istorie, este și Muzeul Banatului Montan din oraș, singurul din Reșița aflat într-un spațiu închis. A fost înființat în 1962, pentru conservarea și promovarea tradițiilor industriale din zonă, iar de-a lungul timpului a ajuns la peste 60 de mii de obiecte de colecție.

O vizită la Muzeul Banatului Montan din Reșița îl transpune pe turist în vremuri de-acum apuse, în care industria metalurgică și extractivă reprezenta sursa principală de venit a locuitorilor din zonă, încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Uzinele și minele erau adevărate furnicare și produceau materie primă pentru întreaga Europă. Sunt expuse piese și hărți care reflectă activitățile de minerit și extractive derulate în Banatul Montan vreme de peste 300 de ani.

„Una dintre cele mai valoroase sau reprezentative piese o reprezintă acest ventilator folosit în a doua jumătate a secolului XIX pentru aerisirea galeriilor minelor din Anina, mine care la vremea respectivă erau printre cele mai adânci din Europa. Cea mai adâncă mină, inaugurată în 1871 avea o adâncime de 1107 metri”, explică Felician Velimirovici, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Reșița.

După 1718, când Banatul trecea sub stăpânirea Habsburgilor, în urma tratatului de pace de la Passarowitz, zona se transformă într-un experiment al Curții vieneze. Unul care se dovedește a fi reușit. În Banatul Montan al secolului al XIX-lea existau 8 districte în care se exploatau zăcăminte de cărbune, plumb, minereurile de fier sau cupru, dar și filoane bogate în conținut auro-argintifer.

„Unul din cele mai importante și valoroase exponate ale noastre este acest protocol încheiat în 1855. Este vorba de protocolul de predare-primire între proprietarul domeniului bănățean, statul austriac și noua societate înființată, societatea ȘTEG. După cum vedeți este protocolul original, scris în limba germană, care ne atestă toată această tranzacție realizată în anul respectiv”, spune și Adrian Magina, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Producția de motoare a devenit reprezentativă pentru zona Banatului Montan în secolul al XX-lea. Realizările industriei de la Reșița și Bocșa au ajuns să echipeze nave de pe toate continentele.

„Una dintre mândriile industriei constructoare de mașini reșițene a reprezentant-o pe parcursul celui de-al XX-lea secol, producția de motoare diesel navale. Aici avem macheta unui astfel de motor, motoare care au echipat navele maritime și fluviale de mare tonaj. Trebuie să ne imaginăm că în realitate un astfel de motor avea o înălțime de aproximativ 15 metri, deci cam cât un bloc cu 4 etaje”, continuă Felician Velimirovici, muzeograf al Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Singurul muzeu "indoor" din municipiul reședință a județului Caraș-Severin a fost înființat în 1962, pentru conservarea și promovarea tradițiilor industriale din zonă.

„Ar trebui să îl vadă oricine. Mai ales copiii, elevii.”

„E interesant, e interesant pentru că sunt vestigii mai vechi de care tineretul nu știe, deci ei ar trebui să meargă primii.”

„Merită, sigur că merită. MUSCĂ Ne documentăm. E istoria zonei, istoria Reșiței, trebuie văzut.”

Pe lângă expozițiile permanente de la Muzeul Banatului Montan, în fiecare an sunt organizate cel puțin 10 expoziții temporare.

„Ioan Dragalina a fost primul general român căzut pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. Vizitatorii Muzeului Banatului Montan din Reșița pot vedea o expoziție temporară dedicată memoriei sale” - Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara.

Muzeul Banatului Montan din Reșița este o instituție de cultură tânără, care s-a constituit în mare parte din donații, dar care a devenit emblematică pentru istoria zonei.

„S-a dorit să fie o expoziție de istoria industriei pentru că Reșița, nu-i așa, dintotdeauna până acum a fost un ținut monoindustrial. MUSCĂ Ne ocupăm cu trecutul acestui spațiu care se distinge în peisajul geografic al Banatului. Deci în Nord este Banatul de câmpie, în sud este Banatul de munte de aici”, explică Dumitru Țeicu, directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița.

Aproximativ 5 mii de vizitatori trec pragul Muzeului Banatului Montan în fiecare an. Acesta este situat pe bulevardul Republicii din Reșița și poate fi vizitat de luni până vineri între orele 10 și 17.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri