Sari la conținut

Nemulțumiri la împărțirea banilor publici

Câteva zeci de timișoreni au participat, ieri după masă, la dezbaterea pe marginea bugetului Timișoarei, organizată de primărie. În centrul discuțiilor au fost fântânile arteziene atât de dorite de primar, dar şi investițiile în transportul în comun.

Fântâna cu jocuri de lumini şi apă de 4 milioane de euro, dar şi alte fântâni ornamentale pe care şi le dorește administrația Robu, au fost principalele subiecte ale dezbaterii de pe marginea bugetului

”Este un cost ridicat şi pentru cine s-a uitat pe buget, spitalului Louis Ţurcanu, i-a fost bugetat o sumă mai mică decât este bugetată pentru această fântână printr-un credit de angajament. Cred că suntem de acord cu toții că Timișoara mai are multe proiecte de derulat înainte să cheltuie 4 milioane de euro pentru acest proiect”, a declarat un participant la dezbatere.

Edilul-şef îşi menține însă puntul de vedere şi spune că fântâna ornamentală se va construi, indiferent de costuri.

”Nicidecum nu va fi ceva care să deranjeze ci ceva care face bucurie foarte multor oameni. Şi de făcut trebuie să o facem pentru că am promis la 50.000 de oameni, adică la toţi locuitorii Timișoarei, dar 50.000 m-au votat știind că vreau să fac aşa ceva”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Nici cele peste 40 de milioane de lei propuse pentru modernizarea tramvaielor nu a fost pe placul unora. Iar unii au cerut ca banii alocați pentru studii de fezabilitate pentru fântâni arteziene să fie folosiți pentru iluminarea trecerilor de pietoni.

”În loc să investiți peste 41 de milioane de lei în renovarea unor tramvaie de 50 + 60 de ani, nu este mai indicat să cumpărați tramvaie noi?, a declarat un participant la dezbatere. 

”Sunt foarte multe zone în Timișoara cu iluminat precar, iar în condiții de ploaie şi murdărie pe carosabil, acele treceri de pietoni sunt invizibile. Deci riscul de accidente este foarte mare în acele zone. Din punctul nostru de vedere acei bani pentru sf-uri pe cele cinci fântâni”, spune un participant la dezbatere.

Opoziția din Consiliul Local Timișoara spune că va vota bugetul, dar numai cu unele amendamente. Nici ideea realizării metroului nu este luată în considerare.

 ”Nu sunt de acord cu bani aruncați pe fereastră, cum ar fi studiul de prefezabilitate metrou, când a mai fost votat într-un buget anterior votat asemenea studiu, a fost plătit degeaba - bani aruncați”, a declarat Dan Idolu, liderul de grup al PSD.

În bugetul de anul acesta, de 1,4 miliarde lei, sunt cuprinși şi bani pentru o dronă, pentru amenajarea camerei 30 din sediul primăriei cu 800.000 de lei, dar şi pentru o sala polivalentă de 16.000 de locuri. Investițiile se ridică la 274 de milione de lei. Ședința de Consiliu Local în care urmează să fie aprobat bugetul este programată vineri.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Dan Șoşdean