Nepăsare și indolență peste „cădițele” din Herculane

Data publicării:
herculane

Imagini desprinse parcă din Evul Mediu la Băile Herculane. Renumitele „cădițe" în care se scaldau, indiferent de anotimp, sute de oameni, arată acum deplorabil. În loc să îi atragă bazinele recunoscute pentru efectul terapeutic al apelor termale alungă turiştii. Construcţiile nu au mai beneficiat de reabilitare de peste 3 decenii, iar şansele ca ceva să se schimbe în acest sens sunt aproape de zero. Totul, din cauza unor neînţelegeri între autorităţi.

Cele două bazine se află în administrarea staţiunii Băile Herculane, deşi, fizic, ele sunt pe teritoriul comunei Mehadia, judeţul Caraş- Severin din 1980. De atunci, nimeni nu a mai investit vreun leu în reabilitarea lor. Chiar şi aşa, turiştii vin fie vară, fie iarnă, pentru proprietăţile apei termale.

Autorităţile pasează vina între ele. Primarul comunei Mehadia, pe teritoriul căreia se află cădițele spune că responsabilitatea reabilitării aparține Primăriei Băile Herculane.

„Practic zona respectivă încă din anul 1980 a fost trimisă o decizie a fostului prim secretar de atunci prin care se trece în administrarea operativă a orașului Băile Herculane suprafața 4795 ha de la Primăria Mehadia către orașul Băile Herculane. Toată partea stângă a râului Cerna este administrată de primăria orașului Băile Herculane”, declară Iancu Panduru- primarul comunei Mehadia.

În replică, primarul Stațiunii Băile Herculane vorbește despre un proiect de reabilitare despre care nimeni nu ştie.

„O să reabiliteze cele două bazine, vor fi montate cabine de schimb, toalete. Dar este interpretabil, pentru că nu suntem noi proprietari, și Curtea de Conturi nu te lasă să faci investiții în curtea altuia, dar având acordul ăsta avem o mica scăpare”, spune Cristian Miclău- primar Băile Herculane.

Cert este că investiții în bazine nu s-au mai făcut de cel puțin 30 de ani, şi nici nu a venit nimeni cu vreo propunere în acest sens susţine un consilier local din Băile Herculane.

Pentru ca aceste „cădițe” să fie reabilitate este necasară o investiție de aproximativ 100.000 de mii de euro și, bineînțeles, bunăvoință din partea autorităților.

reporter: Alina Damina/ operator: George Ştefăniţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri