Sari la conținut
News Alert

Nouă militari braşoveni vor la „Invictus Games"

Cei mai bravi soldaţii ai Armetei Române se pot înscrie pentru a participa la o competiţie sportivă la care participă militari din mai multe state NATO. La "Invictus Games" participă doar soldaţii care au fost răniţi în luptă şi care, chiar dacă acum au diferite dizabilităţi, îşi continuă activitatea militară. Pentru prima dată şi România va avea o echipă completă care va merge la Toronto în Canada să participe la jocurile paralimpice. Nouă militari din Braşov vor pleca la București pentru a susține probele preliminarii pentru concurs.

Plutonierul major Dumitru Paraschiva a fost rănit în 2009 în Afganistan în timpul unei misiuni pe autostrada A1. Un dispozitiv exploziv improvizat montat de talibani a explodat în faţa tabului în care se afla împreună cu camarazii lui. Concomitent cu explozia, militarii au mai fost atacaţii şi cu armament de infanterie şi cu un aruncător de grenade antitanc.

"Din ziua aceea nu mai ţin minte nimic din ce mi s-a întâmplat. Am fost lovit la cap. Am fost în comă 3 săptămâni, comă indusă. Cu urechea stângă nu mai aud deloc. Am semipareză pe partea stângă şi acum mai nou din ianuarie - februarie mi s-a descoperit că am şi un glaucom la ochiul stâng. Cu ochiul stâng nu mai văd bine",  plt. major Dumitru Paraschiva - Unitatea Militară 1041 Făgăraş.

Pe vremea aceea Dumitru Paraschiva făcea parte din Batalionul 30 Vânători de Munte ,,Dragoslavele". Acum lucrează tot la unitatea militară din Făgăraş, iar în semn de recunoştinţă, anul aceasta, a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului. Nu este singurul militar din Braşov care a fost rănit în timpul misiunilor din Afganistan.

"Când am sărit peste acel pod am sărit în aer. Au sărit uşile de la Humvee, scaunul de la comandantul de grupă a sărit în sus. Colegii au crezut că sunt eu că eram top cover în Humvee", plt. Iulian Ciurea - Unitatea Militară 249 Comunicaţii şi Informatică.

"Sunt în continuare în cadrul armatei. Îmi place ceea ce fac unde sunt acum la Cincu. Acolo se fierbe mult din calitatea Armatei Române. Sunt în continuare în mijlocul acţiunii", plt major Nicuşor Bica - Unitatea Militară 1495 Cincu.

Chiar dacă nu mai pot merge pe câmpul de luptă, niciunul dintre ei nu a renunţat la bătălie şi au rămas să lucreze tot în cadrul armatei. Iar pentru curajul şi dăruirea lor, ministrul Apărării Naţionale i-a invitat să participe la preselecţia pentru jocurile olimpice Invictus, organizate special pentru militarii care au fost răniţi.

"În primul rând este vorba de a lansa un program serios, vizând, pe de o parte, stimularea celei mai largi baze de participare şi de selecţie a echipei pentru jocurile "Invictus" de la Toronto. Iar pe de altă parte de a asigura cea mai bună pregătire posibilă în cele 11 luni care au mai rămas până la startul acestei competiţii", Mihnea Motoc - ministrul Apărării Naţionale. 

Din Braşov toţi cei 9 militari prezenţi la videoconferinţa cu ministrul au de gând să reprezinte România la concursul paralimpic şi vor să participe la preselecţii.

"Această activitate se adresează tuturor armatelor NATO are au avut militari cu probleme, cu incidente în Afganistan sau în alte misiuni din afara teritoriului lor naţional. Sunt probe de înot, ciclism, haltere, canotaj, volei. Toate acestea adaptate dizabilităţilor fiecărui militar",  lt. col. Sincron Dorin Cotea - purtător de cuvânt Brigada 2 Vânători de Munte Braşov.

Ediția 2017 a "Invictus Games" se va desfășura în perioada 24 - 30 septembrie la Toronto și va reuni aproape 600 de sportivi, care se vor întrece în cadrul a 12 discipline.

Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea